MELISA - intelektualni lijek

Melisa (Melissa Officinalis) ,matičnjak,macina trava ili kako god da je nazovete njeno ljekovito dejstvo ostaje isto.Grčki naziv Melissa u prevodu znači pčela jer itekako privlači pčele i njenu maticu pa zbog toga pčelari koriste ovu biljku da povrate odbjegli roj.Naglasak smo stavili na njeno ljekovito dejstvo jer je od izuzetne važnosti za naše zdravlje.Tim "Uredi baštu" za vas.



Melisa je višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna, razgranata i četverobridna, visoka do 50 cm, može biti i viša, obrasla kratkim dlakama, intenzivnog mirisa po limunu. Listovi su široko jajoliki, jako nazubljena ruba, nasuprotni s dugim peteljkama. Melisa cvate od srpnja do kolovoza. Cvjetovi su usnati, razvijaju se u pazušcima gornjih listova kao pršljenasti cvatovi, žućkastobijeli, ružičasti ili blijedoljubičasti.
Preparati matičnjaka djeluju izvanredno povoljno na čovjekov organizam, u prvom redu kao sredstvo za umirenje i opuštanje. Poslije uživanja, na primjer čaja od matičnjaka, čovjek se nekako smiri i opusti, čak se javi pomalo i neko euforično stanje.
Koliko je prijatan napitak ilustruje i podatak da se čaj od matičnjaka preporučuje i budućim majkama koje u prvim mjesecima trudnoće teško nose uz česta povraćanja.
Preparati matičnjaka djeluju kao intelektualni i fizički stimulatori, pa se posebno preporučuju onima koji se bave intenzivnim intelektualnim ili fizičkim radom.
Matičnjak djeluje kao tonik na mozak, srce i digestivni aparat. Pokazuje izrazita antispazmodična svojstva. Djeluje kao karminativ, stomahik i fermifug.

Popularni postovi