PLUMEIRA - egzotika zagarantovana

Svi mi ponekad ostajemo bez riječi gledajući egzotične biljke i poželimo da imamo takav 
okoliš.Njihove primamljive boje prosto fasciniraju,a izgled ne osavlja ravnodušnim.Da i vi imate svoje male Karibe u bašti tim "Uredi baštu za vas je pripremio nešto o Plumeiri jednoj od egzotičnih vrsta biljaka.




Plumeria ili frangipani potječe iz tropskih krajeva kao što su Pacifički otoci, Karibi, Južna Amerika i Meksiko. U tropskim krajevima plumeria može doseći visinu od 10 do 15 m. Njene debele, sočne grane okruglog su oblika i zašiljene te imaju dugo mesnato lišće. Lišće im otpada u ranu zimu, a osjetljiva je i na hladnoću.
U hladnijim klimatskim uvjetima može se uzgajati u loncima. Međutim, u blažim klimatskim uvjetima, plumeria se može uzgajati i na otvorenom prostoru u obliku malih, prekrasnih ukrasnih stabala. Kada se temperatura približi 0°C, može se pospremiti u loncima ili ju se može pažljivo izvaditi iz zemlje s korijenjem pazeći pri tome da se izvadi što više korijena te je preko zime pohraniti u toplim podrumima ili garažama gdje je temperatura iznad smrzavanja.Čim na otvorenome temperatura opet poraste, može se ponovno iznijeti na otvoreni prostor i ponovno posaditi. Ona će nanovo rasti, listati i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo
Za sve to plumeria će nam se odužiti od početka ljeta pa sve do ranih jesenskih mjeseci svojim divnim voštanim cvjetovima od kojih ćemo moći sami plesti havajske vijence.
Ne postoji apsolutno ništa ljepše od slatkastog mirisa cvatuće plumerije s mirisom jasmina, limuna gardenije i drugih neopisivih mirisa. Taj cvijet posebno vole stanovnici Polinezije zbog njenog trajnog mirisa i raznih boja od bijele, žute, ružičaste, crvene, narančaste i mnogih drugih pastelnih nijansi.
Cvatnja traje do 3 mjeseca i za to vrijeme svakodnevno se otvaraju novi cvjetovi. Ubrani cvijet može trajati i po nekoliko dana da ga se ne stavlja u vodu.

Popularni postovi