Kako uzgojiti kvalitetne dalije

daliaDalije ili georgine – cvijeće koje potječe iz doba Azteka – dijele se na dvije glavne skupine: na one koje se uzgajaju svake godine iz sjemenki te one koje se uzgajaju iz gomolja ili diobom gomolja. Sjemenje se obično prodaje za sadnju cvjetnih gredica, u mješavinama raznih boja.
Dalija, Foto: M. Martin Vicente/Flickr
Da biste dobili cvijeće određene boje, potrebni su vam gomolji ili uzgojene sadnice. Biljke mogu narasti od 300 mm do 1,5 m s jednostrukim ili dvostrukim cvjetovima promjera 50-250 mm, ovisno o sorti. Cvjetaju od kasnog srpnja do prvih jesenskih mrazova.
Priprema tla
Dalijama je potrebno obilje svjetla i, po mogućnosti, zasebna gredica. Dobro, srednje ilovasto tlo je idealno, no trebale bi uspijevati u gotovo svakoj umjerenoj vrsti tla. Pripremite ga tako da ga ujesen, prije sadnje u svibnju ili lipnju, dobro pognojite
Odabir
Kupite najveće gomolje koje si možete priuštiti jer oni imaju najviše izgleda da iz njih izniknu veliki i bujni cvjetovi. Provjerite jesu li zdravi – odbacite one koji su zasječeni, koji su mekani na pojedinim mjestima, koji imaju znakove truleži ili suhe i naizgled prašnjave ili smežurane mrlje. Kupite mlade sadnice dalija u loncima u kasno proljeće.
Sadnja
Svim sortama, osim patuljastim dalijama, potreban je oslonac. Iskopajte rupu od 150 mm za svaku biljku i pored nje, na dubinu od 300 mm, zabijte štap visine 1,5 m. Nježno posadite gomolj u rupu, okrenuvši ostatak stabljike prema gore, i pazite da ga ne oštetite. Iskopano tlo pomiješajte s koštanim brašnom i šakom vlažnoga treseta pa njime zatrpajte rupu i zalijte biljku. Iskopajte rupe i zabodite štapove za sadnice isto kao što biste i za gomolje. Posadite ih zajedno sa zemljom oko korijena. Nakon sadnje, zalijte pa ponovite nakon dva dana za suhog vremena.

Popularni postovi