Prirodne maske za njegu kose

Ponekad šamponi  i regeneratori jednostavno ne mogu pomoći, jer kosi je potreban poseban tretman. U tim slučajevima priroda opet pruža najbolje. 

Ako vam je kosa izgubila sjaj, a vlasi su postale ispucale i krhke, možete napraviti ovaj tretman. Potrebno vam je bademovo, maslinovo, ricinusovo i ružino ulje.  Pomiješajte po 10 žlica bademovog, maslinovog i ricinusovog ulja, te samo jednu žlicu ružinog. Tu mješavinu utrljajte u kosu prije spavanja, nemojte ispirati nego  ostavite da djeluje preko noći. Na jastučnicu stavite ručnik ili kosu zamotajte u pamučnu maramu.  Ujutro kosu isperite neutralnim šamponom.  Tretman je dovoljno napraviti jednom, no mislite li da je potrebno ponoviti još koji put slobodno. Svi sastojci su prirodni i ne mogu vam naškoditi, samo koristiti.
Dodate li u šampon koji koristite nekoliko kapi eteričnih ulja lavande ili jasmina, ojačat ćete korijen kose i smanjiti njeno ispadanje.

Imate li svijetlu kosu sjaj ćete vratiti dodate li u šampon eterično ulje ružmarina ili je isperete čajem od ružmarina. (Eterična ulja uvijek upotrebljavajte u količini od maksimalno 24 kapi na 1dl ostatka sastojaka). 

Smeđa kosa zahtijeva drugačiji tretman. Njoj ćete sjaj vratiti maskom pripremljenom od dva bjelanjka i šalice jake crne kave. Umutite smjesu dobro i nanesite na cijelu dužinu kose. Ostavite 10 minuta do pola sata. Nakon toga isperite kosu šamponom.
Ako je vaša kosa crvenkasta sjaj ćete postići maskom od jagoda. 5-6 jagoda zgnječite i pomiješajte s 2 dl soka od jabuke. Ostavite na kosi također 10 – 30 minuta, te operite neutralnim šamponom. Imate li kestenjastu kosu  umjesto soka od jabuke upotrijebite od borovnice ili crne ribizle.

Vlasište možete ojačati ovom maskom: žumanjak, pola male žlice ruma i 2 žlice maslinovog ulja pomiješajte i utrljajte u kosu. Ostavite preko noći, a ujutro isperite kamilicom.

Prirodnim putem kosu možete i posvijetliti nanesete li jači čaj od kamilice ili sok od svježe iscijeđenog limuna. Učinak će biti još bolji izađete li na sunce i pustite da vam se kosa lagano suši. Kada je potpuno suha isperite vodom. 

Kako biste održali zdravlje kose bitno se pravilno hraniti. Vjerojatno niste znali da je za zdravu kosu potrebno jesti što više hrane u kojoj ima dosta silicija (to su npr. zobene pahuljice, proso i sl.) Osim toga bitno se čuvati prejakog sunca. Stoga prije izlaganja suncu, nabavite šiltericu, kapu, šešir, a sigurno nećete pogriješiti sa maramama veselih i zanimljivih uzoraka.

Popularni postovi