BOSILJAK - Kraljevska biljka

Botanička klasifikacija bosiljka je vrlo kompleksna, jer sadrži više varijeteta i kemotipova. Možemo ga podijeliti u skupine prema kemijskim sastojcima, tako da postoje kemotipovi metil-kavikol, linalol, geraniol, kao i drugi vrste roda Ocimum (Ocimum canum, Ocimum gratissimum, Ocimum sanctum itd.). Iz tog razloga vrlo je bitno znati točno koji bosiljak se koristi.

Povijest i mitologija
Latinski naziv bosiljka nastao je od dvije riječi:ocimum (vrsta djeteline ili aromatična biljka) ibasilicum (od grčke riječi basilicos , što znači kraljevski). Postoje različita vjerovanja i rituali vezani za tu „kraljevsku biljku“. U Indiji (gdje je bosiljak sveta biljka, odmah nakon lotosa) se vjeruje da bosiljak štiti dušu, te se često koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na prsa umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prijelazu između dva života. Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima, a uz miru i tamjan koristili su ga za balzamiranje. Koristi se u ajurvedi za dišne probleme kao što je bronhitis, kašalj i prehlade, te za probavne probleme (dijareja, zatvor, loša probava). Praktičari ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zacjeljuje na fizičkoj i na spiritualnoj razini, te da jača imunitet i „životnu energiju“. Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače, a u vuduu se često koristi u ljubavnim ritualima.
Neki ljudi vjeruju da će bosiljak, ako se stavi u novčanik, privući novac, uspjeh i blagostanje, pa naprimjer trgovci u Haitiju stavljuju bosiljak u svoje dućane, jer vjeruju da istjerati nesreću i privući kupce.
Bosiljak metil-kavikol – spazmolitično djelovanje
Bosiljak metil-kavikol je izrazito snažan spazmolitik, te djeluje protuupalno i analgetički. Zbog svojeg snažnog djelovanja, može ga se koristiti za bolove u mišićima (uzrokovane upalom mišića nakon pretjeranih sportskih aktivnosti, istegnućem mišića, grčeva mišića zbog neispravnog držanja ili dugotrajnog sjedenja), kod glavobolja i migrena te menstrualnih bolova .
Kod mišićnih bolova bosiljak je najbolje koristiti u sinergiji s još nekim uljima koji imaju slično spazmolitično djelovanje (petit grain gorke naranče, petit grain mandarine, prava lavanda itd.), a dobro je i „oplemeniti“ mješavinu s uljima koja potiču cirkulaciju (na primjer ružmarin cineol). Takva mješavina se može napraviti u brzoupijajućem biljnom ulju poput lješnjaka ili makadamije ukoliko želite brzi učinak, ili u ulju koje će polakše prodirati u kožu , ali će zato djelovanje trajati duže (kao što je badem ili macerat gospine trave). Koristite je za akutna stanja, ne duže od 5 dana (uz redovno nanošenje nekoliko puta na dan).
Mješavina za bolne mišiće30 ml biljnog ulja (lješnjak/makadamija/badem/gospina trava)
10 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
10 kapi eterično ulje petit grain gorke naranče
10 kapi eterično ulje ružmarin cineol
Ukoliko imate česte glavobolje ili migrene , najbolji je tretman koji rješava sâm korijen tog problema. U većini slučajeva, velika pomoć (a najčešće i rješenje problema) je čišćenje jetre, koje se provodi određeni period vremena. No, kao „prvu pomoć“ odnosno olakšanje u akutnom stanju, preporuča se mješavina s eteričnim uljem bosiljka. Još jedno ulje koje je izrazito učinkovito kod takvih stanja je paprena metvica, pa je ta dva ulja najbolje koristi kombinirano. Mješavinu treba nanositi na čelo, sljepoočice i iza ušiju, nekoliko puta na dan ili po potrebi. Kako i kod bolnih mišića, terapija se provodi samo nekoliko dana.
Mješavina za glavobolju /migrenu30 ml biljnog ulja makadamije
15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
15 kapi eterično ulje paprena metvica
 Oprez kod nanašanja jer može iritirati oči!
Bosiljak metil-kavikol je izrazito snažan spazmolitik, te djeluje protuupalno i analgetički.
Bolne menstruacija su vrlo česta pojava kod koje bi isto trebalo odrediti uzrok. Veliku pomoć može pružiti uravnotežena prehrana, te smanjenje uzimanja mliječnih proizvoda (hormoni za rast te pesticidi i antibiotici u prehrani goveda mogu utjecati na ženske spolne hormone). Za vrijeme menstruacije bolove može ublažiti mješavina s analgetskim djelovanjem, te ulja koja pospješuju prokrvljenost poput čempresa. Nanosi se na područje donjeg dijela trbuha i leđa, 2-3 puta na dan.
Mješavina za bolne menstruacije30 ml biljnog ulja makadamije
15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
5 kapi eterično ulje ružmarin kamfor
10 kapi eterično ulje čempres
Pomoć kod probavnih problemaBosiljak metil-kavikol je značajan je zbog svog posebnog učinka na autonomni živčani sustav i probavni trakt. Metil-kavikol stabilizira preaktivni simpatički sustav i vraća zdravu ravnotežu između simpatikusa i parasimpatikusa što omogućava probavnim organima da lakše provode svoje funkcije.
Ulje bosiljka izvanredno djeluje na većinu probavnih problema, te nanešen dermalno u odgovarajućem biljnom ulju daje skoro pa trenutno olakšanje.
U kombinaciji s drugim uljima, bosiljak može izuzetno pomoći kod nadutosti, gastritisa, zatvora i probavnih spazama. Kod svih navedenih stanja mješavine se nanose nekoliko puta na dan, nekoliko dana (onoliko koliko traje akutno stanje).
Nadutost30ml biljnog ulja makadamijeBosiljak djeluje kefalično, bistri um, pojačava koncentraciju, umanjuje umor, stimulira, umanjuje napetost, te pomaže kod depresije i letargije.
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi komorač
Gastritis30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi rimska kamilica
Zatvor30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi đumbir
Probavni spazmi30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi paprena metvica 
Inhalacije
U lampici, difuzeru ili jednostavno nakapan na bilo koji prirodan materijal (komadić drva, keramiku i sl.), bosiljak djeluje kefalično, bistri um, pojačava koncentraciju, umanjuje umor, stimulira, umanjuje napetost, te pomaže kod depresije i letargije.
Odlično djeluje u svim situacijama koje zahtjevaju pojačanu mentalnu aktivnost i budnost: tijekom učenja, vožnje, na radnom mjestu. Možete ga dodati i mješavini za stimulirajuću masažu prije zahtjevnog dana.
Bosiljak metil-kavikol možete koristiti u difuzeru za stvaranje stimulirajuće atmosfere u svom domu ili na poslu.
U automobilu, nekoliko kapi u Aroma-caru pojačati će koncentraciju i tako omogućiti sigurniju vožnju.
Kulinarstvo
U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu. Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama. Jednostavan recept je dodati nekoliko kapi eteričnog ulja u 100ml biljnog ulja (naprimjer hladno prešanog maslinovog ulja) i takvu mješavinu dodati jelu po potrebi. Važno je napomenuti da se nikada ne smije pretjerati s brojem kapi, jer miris i okus vrlo lako može postati preintenzivan.

Mjere opreza: bosiljak metil-kavikol nije prikladan za trudnice i dojilje!
Izvor:oshadhi.hr

Popularni postovi