JASMIN - zdravlje iz prve ruke

Osjetljivi bijeli cvjetovi na ovoj penjačici beru se noću kada je miris najintenzivniji. Iako potječe iz Irana i Sjeverne Indije, sada vrlo dobro uspijeva u Alžiru, Maroku, Egiptu, Italiji kao i Francuskoj, gdje se uglavnom proizvodi najkvalitetnije ulje. 
 
Proces dobivanja ovog ulja je vrlo delikatan i zahtijeva veliko umijeće. Potrebne su velike količine biljne sirovine: 8 milijuna cvjetova jasmina za 1 kg eteričnog ulja, što ga čini veoma skupim, te je stoga vrlo često meta krivotvoritelja. 
 
                            



"Kralj cvijeća" se dugo koristio u ljubavnim napitcima, jer je imao reputaciju afrodizijaka. Slučajno se doznalo da se njime dobro tretira gonoreja kao i problemi vezani uz prostatu. Bio je u širokoj je uporabi za mirisne masti u Indiji kao i u ceremonijalne svrhe. Goste se često kitilo narukvicama i ogrlicama od jasminovog cvijeća. 

Kako djeluje na tijelo? 

Napomena: ne smije se upotrebljavati u trudnoći do poroda, jer pospješuje kontrakcije. Njegova prekomjerna uporaba može smetati tjelesnim tekućinama, naročito sluzi, a sedativno djelovanje može smetati koncentraciji. U svakom slučaju mora se upotrebljavati u niskim dozama. 
 
Um: Vrijedan lijek za depresiju. Umiruježivce i daje toplinu emocijama, potiče pozitivan osjećaj povjerenja. Blagodat za ljude koji se bave pomagačkim profesijama – obnavlja energiju i generalno revitalizira. 

Koža: veoma luksuzan, ali vrlo djelotvoran balzam i tonik za suhu i osjetljivu kožu, no generalno i za sve tipove kože. U mješavini s mandarinom i lavandom pojačava elasticitet kože i često se koristi za ublažavanje strija i ožiljaka. 

Tijelo: Možda najvrjednije ulje u porodu. Ubrzava porod jačajući kontrakcije i olakšavajući bolove istovremeno. Izvanredno uravnotežuje hormone i vrlo je djelotvoran u postnatalnoj depresiji. Pomaže da se stvori i održi veza između majke i djeteta, potiče dojenje. Također olakšava grčeve maternice, olakšava menstrualne bolove i pomaže kod vaginalnih infekcija općenito. 

Jasmin je također i blagodat za respiratorni sustav. Pomaže regulirati i produbljuje disanje, otpuštajući bronhijalne grčeve. Također ima smirujuće djelovanje na nadražujući kašalj. Pomaže i kod promuklosti.

Popularni postovi