Upoznajte Kalu - elegantnu kraljicu


Kala je pozinata po svojim sniježno bijelim cvjetovima, ljevkasta oblika, koji se najčešće upotrebljavaju za vjenčane bukete. Potječe iz močvarnih predjela Južne Afrike, pa zato, ako je uzgajamo kao lončanicu, moramo uzgoj prilagoditi ritmu njena života u domovini. Za ljubitelje cvijeća je najzgodnije da u kolovozu nabave gomolj i posade ga u cvjetni lonac u mješavinu od dva dijela livadne zemlje, jednog dijela listovače, jednog dijela vrtne zemlje i nešto starog. kravskog gnoja. Ako je zemlja mršava, siromašna hranivima, kala će doduše razviti list, ali neće cvasti. Treba paziti da se gomolj ne posadi duboko. Ako imamo vrt, najbolje je, da je zajedno s loncem ukopamo u zemlju do početka rujna, a ako nam je to nemoguće, treba lonac s gomoljem staviti na balkon ili na prozorsku dasku.
Kad biljka potjera, a mladi izboji probiju zemlju u loncu, unijet ćemo je u hladnu sobu. Treba uvijek misliti na to da je kala močvarna biljka, paje, osim u vrijeme mirovanja od lipnja do kolovoza, treba obilno zalijevati tako da u podlošku bude uvijelc nešto vode. U prosincu, kad je list već potpuno razvijen, možemo je unijeti u toplu sobu i držati je kod temperature od oko 12°C na svijetlu prozoru.

Kala se kod nas uzgaja kao sobno cvijeće, a ujedno preko ljeta može biti i kao vrtno cvijeće. Kala raste kao močvarna biljka u mlakama Afrike, koje u doba suše sasvim ishlape. Ona preživi sušni period pomoću mesnatih korijenovih rizoma, pa s početkom kišnog perioda opet potjera nove listove i cvjetove. Ovaj periodni životni tok mora se i kod sobne njege poštivati.
Doba cvatnje pada u zimske mjesece i traje sve do proljeća. U to vrijeme mora stajati na svijetlom, ne pretoplom mjestu. Za vrijeme cvatnje treba je obilno zalijevati i nadohranjivati u redovitim razmacima od jednog tjedna.

Od druge polovice svibnja biljka treba mirovanje. Prestane se zalijevati i gnojiti i pusti se da odumru svi zeleni listovi. Krajem lipnja biljka se izvadi iz cvjetnjaka, odrežu se suhi listovi i odstrani suha zemlja između korijenja. Nakon toga je posadimo u vrt na takvo mjesto koje je u popodnevnim satima lako zasjenjeno. Jamu za sadnju napunimo dobrom zemljom za cvijeće;treba mnogo zalijevati.
Ako nemamo vrta, onda je posadimo u cvijetnjak i puno zalijevamo. Krajem rujna biljka se sa zemljanom balom izvadi iz gredice i posadi u cvijetnjak određene veličine. Polovicom listopada se unese u kuću, ali ne u toplu prostoriju. Tek kad postane hladnije smjestimo je u sobu za dnevni boravak i tamo je češće prskamo jer traži visoku vlagu zraka.
Treba je jedanput tjedno nadohranjivati otopinom gnojiva za cvijeće. Razmnožava se dijeljenjem neposredno iza perioda mirovanja.

lisa.rs
cvijet.info


Popularni postovi