JAGODA - voće ljubavi

 U ovom prilogu nećemo pisati o uzgoju ili nekim drugim karakteristikama ove crvene ljepotice.Naprotiv, prednost ćemo dati njenim ljekovitim svojstvima ali i o njenim ljubavnim osobinama jer nosi sinonim "voće ljubavi" . Uživajte uz tim " Uredi baštu" .


  
Osim lijepog izgleda i odličnog okusa jagoda sadrži čitav niz hranjivih sastojaka koji pozitivno djeluju na zdravlje čovjeka. Plod jagode je također izvor zaštitnih tvari koje omogućuju pravilan rast i razvoj ljudi, a koje ubrzavaju i oporavak od bolesti. Iz tih je razloga, iako kemijski sastav nije bio poznat, korištena od davnina u liječenju bubrežnih i reumatskih bolesti, snižavanju krvnog tlaka, kolesterola u krvi i u mnoge druge svrhe.
 Mnoga istraživanja upućuju na to da su jagode izvor korisnih sastojaka u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunološkog sistema i neuroloških poremećaja. Ovi i mnogi drugi poremećaji povezani su sa štetnom oksidacijom nukleinskih kiselina, lipida i proteina. Antioksidansi su spojevi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale i na taj način smanjuju rizik od pojave različitih bolesti. U antioksidanse ubrajamo vitamin C, E, flavonoide, tanine, elagičnu kiselinu, lignin i različite fenolne spojeve. Njihov sastav i koncentracija ovise o sorti, lokaciji, načinu uzgoja te vremenu berbe plodova.
 Najpoznatiji su afrodizijak među voćem. Nazivaju ih još i voćem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani završetak intimne večere. Pri tome uopće nije važno kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Važna je njihova simbolična vrijednost i činjenica da su najopojnije u ritalu međusobnoga uzajamnog hranjenja.

Popularni postovi