KORNIŠONI - radi i zaradi


Preporuka tima "Uredi baštu" .

Ovaj način proizvodnje je veoma profitabilan i u potpunosti se uklapa u našu poslovnu filozofiju „da radimo i zaradimo“.
Tehnologija uzgoja podrazumjeva sljedeći postupak:
- dobru pripremu zemljišta: oranje, razbacivanje stajnjaka i mineralnog đubriva
- mašinskim putem, postavlja se crna malč folija sa istovremenim polaganjem trake za navodnjavanje "kap po kap" pri čemu se pravi uzdignuti bank širine do 40cm.
- postavljanje nosećih stubova na svaka 4m sa visinom 1.8-2m iznad zemlje (do 50cm ih možemo da ukopamo u zemlju). Razmak između dva reda stubova je 150cm.
- na vrhove stubova postavlja se žica za koju se vezuje specijalna plastična mreža visine 180cm po kojoj se kornišoni penju i radjaju. Inače, mreža se lako i brzo postavlja, a cijena joj je pristupačna.
Sadnju možemo da obavimo krajem maja. Na svakom zaslonu sadimo po jedan red sa razmakom 25cm između biljaka. Veliku pažnju poklanjamo njezi, koja počinje zakidanjem prvih plodova i zaperaka. Bočne izdanke uklanjamo do visine 30-40cm. Neophodno je i stalno vođenje biljaka, odnosno njihovo uplitanje u mrežu. Kada biljke dostignu vrh konstrukcije, vode se 30-40cm horizontalno po nosećoj žici. Posle ih ostavljamo da padaju slobodno. Na taj način se povećava prinos. Od same sadnje, kornišone navodnjavamo svakodnevno u više navrata sistemom "kap po kap".

Popularni postovi