MART - vrijeme za rezidbu šljive
Šljiva se najčešće orezuje u martu. Kod
sorte Požegača odstranjuje se višak
unutrašnjih grana. Spoljašnje grane se
obično ne diraju, osim ukoliko nisu
suve ili polomljene. Prilikom proređivanja grana treba biti umjeren, jer jača
rezidba kod požegače utiče na smanjenje prinosa.
VAŽNO je napomenuti da se grane i
mladari kod ove sorte ne smiju
prekraćivati jer se time smanjuje rodni
potencijal. Stenlej, Čačanska rodna i
Čačanska ljepotica su sorte koje traže
oštriju rezidbu jer imaju sklonost ka
zametanju velikog broja pupoljaka. Sav
višak unutrašnjih grana se odstranjuje,
a spoljašnje grane se prekraćuju.
Na starijim stablima koja su neadekvatno orezana obično se rodni elementi
nalaze na periferiji krune pa je neophodno da se pravilnom rezidbom spriječi premještanje vegetacije na vršni
dio krune ili grana. To se postiže jačim
skraćivanjem grana i grančica pri vrhu
pri čemu se vodi računa da se osnovne
grane ne ogole.
Rodni elementi šljive
Šljiva radja na mješovitim rodnim gran-
čicama, dugim rodnim grančicama,
kratkim rodnim grančicama, kopljastim
izraštajima i majskim kiticama. Način
rezidbe šljive u rodu zavisi i od toga na
kojem tipu rodnih grančica radja određena sorta šljiva. Požegača, Stenlej, Čačanska ljepotica i Čačanska
rodna rađaju pretežno na kratkim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima
koji su se obrazovali na dvogodišnjem i
starijem drvetu. Pri rezidbi treba ostaviti i određen broj jednogodišnjih nerodnih grana na kojima će se razviti
kratko rodno drvo.
Orezivanje obično počinje odozgo pa
naniže, tako što se prekraćuje najviša
skeletna grana i pri prekraćivanju se
ostavlja jedna spoljna grančica na vrhu.
Takođe, sve suve, povrijedjene i polomljene grane, vodopije i grane koje
rastu u unutrašnjosti krune treba odsjeći do osnove. Ukoliko su neke grane
jače razvijene i postoji tendencija da
nadjačaju sekundarne ili primarne grane, treba ih više skratiti. Ako u krošnji
postoji neka praznina onda tu treba ostaviti vodopiju, ali se ona mora poviti
da ne bi bila previše bujna. Od rodnih
grančica najprije se uklanjaju stare i
izrođene, zatim tanke, zasijenjene a
ukoliko ima previše mladih rodnih grana one se moraju prorijediti, kako bi se
napravio bilans između generativnog i
vegetativnog dijela i omogućilo formiranje rodnih elemenata za narednu godinu.NAPOMENA : koristite voće kao nijhovu osnovnu i jedinu funkciju.Koristite ga za prehranu.