NARCIS - junak u bašti

Narcis simolizira viteštvo i ljepotu.Pored se svoje simbolike veoma je skroman što se tiče uzgoja.Da ne širimo priču, tim "Uredi baštu" je za vas pripremio lijepu priču o još ljepšem cvijetu.Uživajte.

Narcis je jako popularna lukovičasta biljka u našim krajevima.Prvenstveno zbog lakoće njenog uzgoja i njenom ljepotom koju daje.Tako je i ime dobio zbog ljepote.A dobio ga je po grčkom junaku Narcisu koji je toliko bio očaran svojom ljepotom da je gledao u svoj odraz na vodi, tako dugo dok nije umro. I na tom mjestu izrastao je cvijet kojem su dodjelili njegovo ime.

Ima tanke zelene duguljaste listove koje rastu prema gore te su pomalo povijeni od svoje težine. Narastu visine 30-40 cm te između njih se probijaju prekrasni uglavnom žuti cvijetovi, ali ima ih i bjelih a koji svojim oblikom podsječaju na lule.

Biljka se raširi i tako napravi busen od otprilike 40 cm. Narcisove lukovice se sade početkom jeseni, u zemlju bogatu humusom, na dubinu od 10-15 cm.Te da to mjesto bude na suncu ili polusjeni. U prolječe nakon što biljka ocvate, te stapke se mogu odrezati i pošišati ali ne i lišće koje je ostalo.

Lišće treba ostaviti tako kako je da prirodno uvene i stvori hranu za lukovice da nam procvjetaju i na godinu. Ne treba ga niti vezeti niti šišati, ostavite ga da odradi svoj posao a vi dotle uživajte u ljepotama dragoga cvijeća koje krasi vaš vrt.

Popularni postovi