RIBIZLA -idealna kombinacija


Sklad crvene i crne je oduvijek je bio mamac za oči i smatra se kao jedna od idealno kombinovanih boja.Da bismo to prenijeli u baštu odlučili smo da pišemo o ribizli koja se pojavljuje u dvije boje - crvena i crna.Još ćemo da naglasimo njihova ljekovita svojstva.Tim "Uredi baštu" za vas.


Sočna ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izkučivanje štetnih materija iz krvi.Ribizla je veoma rasprostranjeno voće koje se jede sveže, koristi u kulinarstvu za spremanje džemova, pekmeza i soka, a poznato je i po svojim lekovitim svojstvima. Uspjeva na mjestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga.





Crvena ribizla - Ribes rubrum

Crvena ribizla grmovita je biljka koja dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa. Plodovi ribizle imaju izrzitu crvenu boju, a veličina bobice kreće se od pet do sedam milimetara u prečniku. Bobice imaju kiselkasto sladak osvežavajući ukus, izuzetno su sočne i to je najlekovitiji deo biljke.


Ljekovito dejstvo crvene ribizle


Bobice crvene ribizle jačaju apetit i podstiču lučenje žlezda slinovnica... U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje otvora apetit, jača organizam i čisti ga od nagomilanih štetnih materija (posebno mokraćne kiseline). Zbog obilja svježih vlakana u semenkama svježih bobica crvene ribizle pospešuju rad crijeva, a zahvaljujući drugim ljekovitim sastojcima ubrzavaju oporavak poslije.



Crna ribizla- Ribes nigrum


Crna ribizla veoma nalikuje na crvenu, samo što njeni listovi sa donje strane imaju uljne žlijezde. Cvjetovi su joj žučkasto-zeleni, a po rubovima crveno-smeđi dok su bobice u početku takođe crvenosmeđe boje, a kada sazreju postaju crvenije i tamnije.


Ljekovito dejstvo crne ribizle


Visok sadržaj vitamina C, crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a prije svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom. Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji. Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže u slučaju krvarenja iz desni i proširenih vena i pozitivno utiče na povećanje koncentracije i pamćenje.


Popularni postovi