SOK OD MALINE - kako ga pripremiti?
Sok od malina, malinovac, jednostavno je pripremiti, iako će biti potrebna dva dana.Za ovaj sok je potrebno 1 kg malina i 1 kg šećera. Maline dobro oprati pod mlazom hladne vode, ocijediti pa od cijele količine napraviti sok (možete koristiti sokovnik ili multipraktik). Ovaj sok ostaviti u hladnjaku preko noći.
Drugi dan procijediti sok tako da odvojite sam sok od koštica i kožice. Najbolje je koristiti gazu kroz koju ćete moći iscijediti sav sok, dok će koštice ostati u gazi. U tako iscijeđen sok staviti u lonac s debelim dnom (kako bi toplina ravnomjerno zagrijavala svu masu) i dodati šećer. Zagrijati do vrenja neprestance miješajući, pa kuhati još 5-10 minuta uz stalno miješanje.Boce u kojima će se čuvati malinovac treba dobro oprati, osušiti i zagrijati u pećnici na 50-ak stupnjeva vrući sok uliti u tople boce, a kad se boce i sok ohlade, začepiti ih čepom od pluta. Ovako pripremljeni malinovac može stajati do godine dana na suhom i prohladnom mjestu.
Drugi dan procijediti sok tako da odvojite sam sok od koštica i kožice. Najbolje je koristiti gazu kroz koju ćete moći iscijediti sav sok, dok će koštice ostati u gazi. U tako iscijeđen sok staviti u lonac s debelim dnom (kako bi toplina ravnomjerno zagrijavala svu masu) i dodati šećer. Zagrijati do vrenja neprestance miješajući, pa kuhati još 5-10 minuta uz stalno miješanje.Boce u kojima će se čuvati malinovac treba dobro oprati, osušiti i zagrijati u pećnici na 50-ak stupnjeva vrući sok uliti u tople boce, a kad se boce i sok ohlade, začepiti ih čepom od pluta. Ovako pripremljeni malinovac može stajati do godine dana na suhom i prohladnom mjestu.
Ostatak ocijeđenog voća poslužit će za pripremu pjene od malina ili domaći džem.