Kako stimulisati memoriju???



U vrijeme brzog života sve više koristimo pomagala za pamćenje umjesto naše memorije koja loše utiču na naš misaoni aparat t.j. mozak.Od društva usmene predaje pa do savremene osobe prošli smo turbulentne promjene koje su našu moždanu koru uveliko umanjile, a s tim i našu količinu memorije.Ovdje vam želimo prikazati par načina kako da stimulišete vašu memoriju. Ti,: "Uredi baštu".


Jabuka

Dvije ili tri jabukednevno povećavaju nivo acetilholina- neurotransmitra od ključnog značaja za održavanje memorije a čiji nivo opada tokom godina. Osim toga, antioksidansi iz ovog voća štite moždane ćelije od dejstva slobodnih radikala.

Kafa

Ispijanje 3-5 šoljica filter-kafe dnevno redukuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti za 65%, potvrđuje jedna švedska studija.

Pileće bijelo meso

Istraživanja pokazuju da su osobe koje konzumiraju namirnice bogate niacinom, a to su pileće grudi, tunjevina i losos, izložene za 70% manjem riziku od mentalnog propadanja i Alchajmerove bolesti. Trudite se da unesete najmanje 14 mcg niacina dnevno što je količina koju sadrži jedno bijelo meso, bez kožice i pečeno na grilu.

Priredio Salko  Jagodić.

Popularni postovi