Torta od JAGODA koja se ne peče
- 1Ovaj delikates je odličan u toplim ljetnim danima i za pripremu je potrebno oko 40-ak minuta. Umjesto jagoda možete koristiti bilo koje voće; sve je stvar vaše imaginacije. Tim "Uredi baštu" za vas.Sastojci:- Za podlogu:
- 200 grdigestiv keksa (moze i bilo koji drugi)
- 1 dl (100ml)przenih,mljevenih badema ili ljesnjaka
- 100 grmaslaca (otopljenog)- Za nadjev:
- 3 dl (300ml)slatkog vrhnja
- 3 dl (300ml)kiselog vrhnja
- 150 grsecera u prahu (200 gr ako volite sladje)
- 10-12 grzelatine u prahu
- 6 kasikahladne vode za natopiti zelatinu
- 3 kasikesoka od limuna ili limete
- naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
- 500 grjagoda
Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promjesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev. - 2Za nadjev prvo natopite zelatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri.Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa secerom u prahu ,u njega dodajte kiselo vrhnje,sok od limuna ili limete i dobro sve izmjesajte.
- 3Sada uzmite nabubrenu zelatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na stednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja,sve vrijeme miksajuci.
- 4Jagode operite,posusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave.Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete.Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.
- 5Napomena:Ja sam koristila kalup promjera 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka.Moze se koristiti i kalup od 24 cm ,ako zelite da je torta niza ili ako nemate manji kalup!
- 6Tortu mozete odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu.,To ako radite u kalupu veceg promjera,jer u manjem vam nece stati.Ili mozete ostaviti malo mrvica od podloge ,pa posuti po torti i poslagati voce!Sa www.coolinarka.com preuzeo Salko Jagodić