Cvijetna oaza - proljeće u Vašem domu (Ljubičica)

Kućna ljubičica se u našim kućama može naći u mnogim različitim varijantama: jednostavni, ispunjeni, valoviti ili krunasti cvjetovi u bijelim, roza, crvenim, ljubičastim i plavim nijansama, kao i dvobojnim primjercima.

Istočni ili zapadni prozor je mjesto na kojem se dobro osjeća, jer ne podnosi jako sunce. Cijelu godinu joj treba temperatura iznad 18 stepeni C. Zalijevati mlakom vodom, nipošto preko listova i cvjetova jer mogu ostati ružni flekovi. Najbolje bi bilo cijelu saksiju natopiti u vodi, pa ostaviti da se ocjedi, jer voda ne treba da se zadržava u tanjuriću zato što biljka ne voli da ima «mokre noge».Ako se cvijet nalazi u blizini izvora toplote (radijator i sl.) pobrinuti se za vlažnost u zraku. Povremeno oskudno đubriti.

Ocvale cvjetove odstranjivati, to pospješuje dalje cvjetanje.U proljeće presaditi u novu zemlju, ali onda kad ne cvate. Razmnožava se preko pelcera u aprilu i maju pri temperaturi zemlje preko 20  stepeni C. Za to se uzmu zdravi listovi sa 2,5 -4 cm dugim stabljikama koji se do lista zabodu u zemlju.Uz malo sreće se nakon 4 nedjelje formiraju male biljčice.


Popularni postovi