Kako PRESTATI PUŠITI

Vodič za odvikavanje od pušenja- Kako prestati?

.Ako je vaš cilj prestanak pušenja onda ste na pravom mjestu. Ovaj članak pomoći će vam da s razmišljanja pređete na djelo i da vaše nepušenje ne traje samo jedan dan nego da bude zauvijek. Nudimo savjete kako savladati žudnju za cigaretom i što učiniti ako popustite i ipak zapalite nakon što ste prestali.
 
 

Ovisnost o cigareti

Pušenje je sačinjeno od zapravo dvije ovisnosti:
1. ovisnost o nikotinu (zbog koje ste razdražljivi i boli vas glava ako dugo ne zapalite) i
2. ovisnost o samoj navici pušenja/ držanja cigarete u ruci (zbog koje uz kavu čak i nesvjesno posežete za cigaretom).
Tri su glavna načina prestanka pušenja: 
‘Na naglo’- bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti. 
Prvo ublažavanje duhanske/ nikotinske ovisnosti, zatim potpuni prestanak pušenja- pušač prelazi na lakše cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje
.Prvo ublažavanje navike, zatim odvikavanje od nikotina- tu pušač prvo izbacuje naviku da pali cigaretu na način da ju zamijeni nikotinskim nadomjeskom: nikotinske žvake ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete ukida se i nikotinski nadomjestak.
Koji je od gornja tri načina najbolji, vrlo je individualno. Prvi način je najbrži, ali i najteži. Povremeni pušači bi mogli izabrati taj način. Druga dva načina su postupni pa zato i nešto lakši za strastvenog pušača/ velikog ovisnika.

Priprema za prestanak pušenja

Kao i kod većine stvari u životu, najbitnija je motivacija.  Ona će vam pomoći u trenucima kada će biti teško. Zato, prije nego krenete u proces odvikavanja učinite sljedeće: 
budite pozitivni oko prestanka. Umjesto da se plašite negativnim stvarima koje vam prijete zbog pušenja i gledate slike raka pluća i grla, bolje razmišljajte o lijepim stvarima koje vas čekaju kad prestanete. 
napravite listu razloga zašto želite prestati. Pokazalo se korisnim ako svaki dan prije spavanja ili rano ujutro prođete kroz tu listu par puta, kako bi se podsjetili na razloge. Na toj listi ne smiju biti samo zdravstveni razlozi. Razmislite o tome koliko vremena ćete dobiti u životu koje je odlazilo na pušenje, koliko novca ćete uštedjeti, kako bi bilo lijepo da vam odjeća i kosa ne smrdi po dimu cigareta nego mirišu po voćnom šamponu. Pogledajte listu ‘Dobrobiti prestanka pušenja’ ispod. 
postavite si datum prestanka pušenja (i držite ga se)- to može biti neki vama važan dan poput rođendana ili blagdana ili bilo koji drugi dan. Početak godišnjeg odmora pokazao se mnogima kao dobar trenutak za prestanak pušenja. Ako vam je posao stresan (a stres vas potiče na pušenje), onda je pogotovo bitno da probate prva dva tjedna nepušenja odraditi dalje od posla.

Dobrobiti nakon prestanka pušenja- lista

Evo čega smo se mi sjetili, a vi to slobodno iskoristite u svojoj listi razloga za prestanak. Prestankom pušenja dobivate:
  • Izgled: Zdraviji izgled, bjeliji zubi, manje prištića i nečistoća na koži, ljepša kosa
  • Fizički razlozi: Bolja fizička kondicija, veći kapacitet pluća, smanjena mogućnost dobivanja infarkta i moždanog udara, za muškarce bolja potencija, a ne smijemo zaboraviti i dulji život nepušača
  • Psihički razlozi: Manja izloženost stresu i naglim promjenama raspoloženja, bolje kognitivne sposobnosti i bolja koncentracija, osjećaj zadovoljstva jer ste uspjeli prestati, jačanje samopouzdanja.
  • Ostalo: Ušteda (samo izračunajte koliko ćete godišnje uštedjeti ako ne kupujete cigarete i smislite što ćete s tim novcem), zatim biti ćete okruženi finijim mirisima, nećete navući prehladu jer po zimi morate pušiti na otvorenom prostoru, biti ćete poželjnije društvo jer nećete zaudarati po duhanu

Preuzeto sa  krenizdravo.com

Popularni postovi