KORISNI TRIKOVI - ukrasi od mahovine


Mahovina je veoma rasprostranjena i spada u grupu kopnenih biljaka. Najčešće se može naći u vlažnim sredinama, poput severnih strana stena i kore drveća, ili u vidu zelenog pokrivača šumskog tla. Međutim, mišljenje da mahovina uspeva jedino u vlažnim predelima je pogrešno. Postoje ne retki primerci pustinjskih mahovina ili mahovina tundri. Uloga mahovine u ekosistemu je velika. Kako je veoma uspešna u močvarnim predelima i planinskim šumama, ona sprečava eroziju zemljišta. Takođe se ponaša i kao suđer, upija i polako odaje vodu ekosistemu. Mahovina lako upija i okolne zagađivače i može poslužiti kao bioindikator stepena zagađenosti sistema.Ideja na koju su došli mladi grafiteri se može lako primeniti i kao unutrašnja dekoracija zidova u kućama i stanovima.
Predstavljamo vam recept kako da to uradite u vašoj kući.
Potrebni sastojci:
  1. Jedna ili dve šake mahovine
  2. 2 šoljice jogurta
  3. 2 šoljice vode ili piva
  4.  ½ kašičice šećera
  5. Kukuruzni sirup (po izboru, ne morate ga koristiti)
  6. Blender
  7. Četka za crtanje
Korak 1. Nakupite što više mahovine možete
Korak 2. Operite mahovinu kako bi uklonili što više zemlje sa korena.
Korak 3. Isecite je u što sitnije komade i stavite u blender.
Korak 4. U blender dodajte jogurt, vodu ili pivo i šećer. Mešajte smesu dok ne bude potpuno izmiksana. Tekstura treba da bude slična kupovnoj farbi.
Korak 5. Ako vam se čini da smesa nije dovoljno gusta i da će pri nanošenju na zid kapljati, dodajte kukuruzni sirup dok ne dobijete željenu gustinu.
Korak 6. Kada je smesa spremna, pomoću četke za crtanje je nanesite na površinu na kojoj želite da mahovina raste. Za ovaj korak su mogućnosti bezbrojne, možete crtati razne stvari, pisati...
Korak 7. Jednom nedeljno treba zaliti mahovinu, a najlakše je pomoću raspršivača. Zalivanjem ćete podstaći mahovinu da raste, i ovaj korak je veoma bitan ukoliko živite u suvom okruženju.
Saveti:
  1. Grafit od mahovine je najbolje napraviti u delu kuće gde ima dovoljno vlage i dnevne svetlosti
  2. Mahovina najbolje raste na poroznim površinama kao što su cigla i druge kamene površine
  3. Najbolje vreme da zasadite svoj grafit od mahovine je proleće ili jesen
  4. Održavajte mahovinu vlažnom, to će podstaći njen rast
  5. Ukoliko iz bilo kog razloga želite da uklonite mahovinu sa zida, poprskajte je sokom od limete, tako će se najbrže osušiti


Popularni postovi