Namirnice koje štete srcu

Foto:  / Znate sve o hrani koja može pomoći u zaštiti od srčanih problema. Snižava kolesterol i krvni tlak, bori se protiv naslaga u krvnim žilama i smanjuje upalne procese. No bolesti srca vodeći su uzrok smrti i žena i muškaraca, tvrdi American Heart Association. Čak i ako vam svakodnevna prehrana sadrži neke namirnice zdrave za srce poput lososa i zobene kaše, srce bi  moglo biti u opasnosti.
Huffington Post odabrao je neke od najgorih namirnica za srce.

Mesne prerađevine
Hrenovke, slanina, kobasice i delikatesno meso - čak i ono nemasno poput puretine - izrađeni su s puno natrija i konzervansa, često uključujući nitrate i nitrite koji su povezani sa srčanim problemima. 'Preradom hrane gubi se kontrola nad kvalitetom sastojaka', kaže dr. Cynthia Thaik, kardiologinja iz Los Angelesa. Prerađeno meso ima veću količinu zasićenih masnoća i nižu razinu proteina od bilo kojeg crvenog mesa koje možete pripremiti. Te su prerađevine također povezane s većim rizikom od dijabetesa i karcinoma gušterače. 

Crveno meso
Mesne prerađevine loše su za srce, no to ne znači da biste se trebali baciti na odreske. Crveno meso puno je zasićenih masti, čak i kad je neobrađeno. 'Ne sugeriramo da biste trebali postati vegetarijanac, ali umjerenost je uvijek ključ', dr. kaže Thaik. 
Ako ne planirate skoro mijenjati svoje prehrambene navike, okrenite se krtim komadima govedine koja sadrži manje od 10 grama ukupne masti i 4,5 grama zasićenih masti. 

Pizza
Jedna kriška može sadržavati dvije trećine preporučene dnevne granice zasićenih masnoća koje se nalaze uglavnom u proizvodima životinjskog porijekla kao što su govedina, svinjetina, maslac, vrhnje i mlijeko. American Heart Association preporučuje ne više od sedam posto ukupnih dnevnih kalorija iz zasićenih masnoća. (Ako dnevno konzumirate 2.000 kalorija, to znači oko 15 grama zasićenih masnoća dnevno). Ne zavaravajte se da ste uzeli samo sir; mnogi mliječni proizvodi zapravo su jako prerađeni, kaže Thaik.

Umak alfredo Uzmite u obzir to da su sastojci ovog teškog umaka maslac, vrhnje i sir pa ćete lako zaključiti zašto je taj  umak za tjesteninu pravi koncentrat zasićenih masti. Ako mu ipak ne možete odoljeti, prelijte tjesteninu samo s dvije žlice. Za pripremu kod kuće zamijenite maslac maslinovim uljem, vrhnje obranim mlijekom i smanjite količinu sira.Izvor:tportal.hr


Popularni postovi