NARCIS - jednostavno najljepši


Pripada porodici Amarylidaceae, a ime je dobio po grčkoj riječi narkao koja znači omamljivanje. Razlog je tomu veća količina alkaloida narcisina koji ima spomenuto djelovanje.
Narcisi su lukovičaste trajnice linearnih listova koji rastu iz lukovica. Lukovice su najčešće promjera 6 cm. Njihovi cvjetovi cvjetaju u ožujku i travnju u žutoj, bijeloj i kombinacijama žute i bijele boje. Ovisno o kultivarima, mogu biti visoki i niski. Niski se sade na kamenjare, a visoki u veće skupine na gredice ili u okviru različitih detalja urbanoga zelenila. Visoki kultivari krupnijih cvjetova imaju primjenu i kao rezano cvijeće.
Narcisi su se u uzgoju pokazali otpornima na hladnoću, a njihove jednom posađene lukovice mogu ostati u tlu nekoliko godina dajući svakog proljeća lijepi estetski dojam. Sadnja lukovica narcisa obavlja se početkom jeseni u vrtnom tlu bogatom humusom, na dubinu oko 12-15 cm na sunčanije položaje u vrtu. Narcisi spadaju u najstarije vrtno cvijeće omiljeno još kod starih Grka i Rimljana. Za razliku od zumbula i tulipana koji nakon nekoliko
godina uzgoja pokazuju degenerativne promjene cvjetova i zaostajanje u rastu, narcisi cvjetaju obilato svojim krupnim bogatim cvjetovima.

Popularni postovi