"Okupajte" svoje biljke !

Kada čistite stan, ne biste trebali da zanemarite i sobno bilje, pogotovo ako ste to već radili cele zime, jer prašnjavi listovi sprečavaju biljku da se razvija kako bi trebalo.

U proleće se iz zimske uspavanosti bude i sobne biljke, pa im treba pomoći da se pripreme za novi rast. Prašnjavi listovi ne mogu da obavljaju fotosintezu, što znači da ne mogu da upijaju sunčevu svetlost i ugljen dioksid da bi proizveli hranu za biljku. 

Biljke velikih listova kao što su fikusi možete obrisati vlažnom krpom (što je potrebno da radite i zimi), a većini biljaka pogodovaće i prolećno tuširanje. 

Saksiju s biljkom stavite u plastičnu kesicu, i zavežite je čvrsto pri dnu biljke, pazeći da je ne oštetite. Tako ćete izbeći preterano zalivanje biljke. Ako biljka ima više stabljika, između njih položite dodatne plastične kesice. 

Stavite biljku pod tuš i nekoliko minuta je nežno tuširajte mlakom vodom, jer bi prevruća ili prehladna voda mogla da ošteti biljku. Biljke glatkih listova posle tuširanja obrišite suvom krpom da biste sprečili gomilanje minerala iz vode na listovima. 

Biljke dlakavih listova malo je teže očistiti - prvo ih nežno očistite od prašine peruškom ili četkicom, a tek potom ih istuširajte. 

Kaktuse treba čistiti vrlo oprezno - ne  da ih ne povredite, nego i da sačuvate voštani sloj koji štiti biljku od suše. Kaktuse je dovoljno poprskati vodom u spreju, i to samo one delove koji pokazuju znakove prljavštine ili prašine. 

Izvor:smedia.rs

Popularni postovi