AFRIČKI ljiljan

agapanthud2.jpgPorodica: Liliaceae
Opis: Višegodišnja zeljasto-žbunasta biljka. Listovi dugački poput trake, u donjem dijelu imaju žljebić, lučno su povijeni, kožasti, sjajno zeleni, zimi venu. Baza stabljike je gomoljasta s mesnatim korijenjem. Oko 10-tak cvjetova na dugim peteljkama zajedno čini guste, polukuglaste kišobrane smještene na kraju duge uspravne stapke. Boje cvijeta su različite s obzirom na vrstu, od bijele do modroplave do modroljubičaste. 
 
Visina biljke:0.60-1.20m 
Postojbina: Južna Afrika 
Dimenzije cvijeta: 4-6 cm 
Vrijeme cvatnje: proljeće-ljeto





Uvjeti uzgoja: Od vrlo sunčanih do malo sajenovitih staništa. Umjerena klima, može podnijeti pokoji slabi mraz, posebno ako je zaštićen slojem zemlje, dozrelog stajskog gnoja i slame. Idealno je pomalo teško tlo, glinasto, duboko, po mogućnosti s dodatkom svježeg treseta i pijeska. Obilno gnojiti prirodnim gnojivom. Redovito zalijevati. Ovo vrtno cvijeće se može uzgajati i kao lončanica. Izbjegavati dublje zemljane radove u blizini.

Štetno djelovanje: trulež korijenja, insekti koji žive na zemlji

Razmnožavanje: Sjemenom, u proljeće, u lončanice pod staklom; potrebno je najmanje dva puta presaditi prije no što se može prenijeti na stanište. Također dijeljenjem korijena.

Svojstva: Vrlo otporan. Jednostavan uzgoj.

Popularni postovi