KAKO SE RIJEŠITI KRTICE?


Kako se riješiti krtice?Krtica je simpatična životinjica nalik na miša koja živi ispod zemlje, neumorno kopajući hodnike. Po prirodi je mesožder, hrani se raznim kukcima i glistama tako da ne radi štetu vašim biljkama. Čak je to i dobro, jer je u neku ruku prozračuje i rahli.
Problem s krticama u vrtu nastaje kad počnu izbacivati zemlju iz svojih hodnika i kada nastaju poznati krtičnjaci, mala brdašca zemlje koja izgledaju ko' šaka u oko na vašem lijepo pokošenom travnjaku.
Obzirom da su zaštićene i da ih ne smijete fizički uništavati, postoji podosta prirodnih, ekoloških sredstava i načina kako otjerati krticu iz vrta ili dvorišta.
Jedna krtica ima radijus djelovanja i do 400m2 i nevjerojatno je radišna. U 20 minuta u stanju je iskopati i do 6 kg zemlje. Obzirom na svoju masu od nekih 100-tinjak grama to je poprilično. Kako živi isključivo pod zemljom, krtica je gotovo slijepa. Razlikuje samo svjetlo i tamu, ali zato ima savršeno razvijen sistem osjetila kojima zamjećuje i najmanje treperenje zraka i zemlje. Živi sama, a može doživjeti starost do 4 godine.
Zahvaljujući vrlo osjetljivom sistemu za osjetila, zamjećuje na daljinu mnoge svoje žrtve
Osim kupovnih sredstava koja možete nabaviti u poljoapotekama, postoji čitav niz narodnih sistema za odbijanje krtice.
Jedan od poznatijih je da plastičnu bocu od mineralne vode škarama odrežemo na pola, odvrnemo čep i sa grlom prema dolje, gurnemo je u rupu (u krtičnjak). Vjetar koji puše iznad boce vrtloži se i stvara zvukove koji se prenose u podzemne hodnike, a koji irirtiraju krticu.
Drugi način je da kuglice vate natopite limunovim uljem i gurnete u rupu. Miris limuna koji je nama ugodan, krtica ne podnosi.
Slično djelovanje ima i smjesa koju napravimo od 3/4 sirutke i 1/4 mlaćenice (stepke). Taj miris ima zadatak da zasmradi ionako kisikom osiromašen zrak u podzemnim dvorima.
Uglavnom, kad se krtica jednom naseli na područje vašeg vrta, dvorišta ili travnjaka predstoji vam mukotrpna i dugotrajna borba za svaki pedalj zemlje.

Izvor- uredisvojdom.com

Popularni postovi