Kako uzgojiti sobnu narandžu ili limun???


stablo limunaCitrus poznatiji kao sobna naranča, ili limun poznata je grmolika biljka koju možete držati na verandi, balkonu, hodniku, ili čak zimskom vrtu. Potrebno je imati na umu kako tijekom vrućih ljetnih mjeseci, sobna naranča mora biti vani, na svježem zraku. Ako niste znali u najjužnijim krajevima Hrvatske se uzgaja ponajviše kao voćka.
Jedna od vrijednosti biljke nalazi se u nevjerojatnoj boji listova te mirisnim i lijepim cvjetovima. Kod nekih sorti plodovi su čak i jestivi.
Za sobne citruse ako je u pitanju umjetna oplodnja, potrebno je osigurati što veći broj plodova. Upravo se ti plodovi mogu uzgojiti od samog sjemena. Međutim da bi dobili plodove trebate ih cijepiti mladicama koje ste uzeli s biljaka.
Kao najbolje  vrijeme uzima se period od sredine kolovoza do sredine rujna.
Ako nemate previše iskustva s biljkama to nije problem, jer sobne naranče nije teško uzgajati. Naime na samom početku je spomenuto kako ih tijekom ljeta treba držati vani, dok zimi moraju biti u zatvorenom prostoru zaštićeni od mraza.
Njima najbolje odgovara temperatura između 4 i 8°C te isto tako puno svjetlosti. Zalijevanje tokom hladnih zimskih dana itekako treba ograničiti, ako želite da vam uspiju.
Presađivanje se obavlja svake 3 godine s pomalo komposta, oštrog pijeska i malo teške zemlje. Među pomalo osjetljive vrste treba navesti Citrus chinensis i Citrus japonica.


Izvor:savjetnica.com

Popularni postovi