Lješnjak, badem i pistacija – istinski čuvari srca i krvnih žila

orašasti plodovi
Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje
Kada bismo prema kriteriju pozitivnog djelovanja na srce i krvne žile trebali rangirati različite namirnice, orašasti bi plodovi zasigurno stajali pri samom vrhu tog popisa. Današnja saznanja uverljivo govore o pozitivnom djelovanju orašastih plodova na razine masnoća u krvi, ali potvrđuju i njihovo izravno kardioprotektivno djelovanje.
Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje. Smatra se da upravo navedeni sastojci imaju presudan utjecaj u zdravstvenim prednostima koje donosi zamjena drugih vrsta masnoća u našim jelovnicima orašastim plodovima.
Utjecaj na masnoće u krvi
Studije koje su proveli Sabate J. i suradnici 1993., te Zambon D i suradnici 2000. pokazale su kako uzimanje značajne količine lješnjaka – u količini 20 – 35 % ukupnog dnevnog energetskog unosa mogu smanjiti ukupni kolesterol za 4 – 12 % i LDL-kolesterol za 6 – 12 % u usporedbi s različitim, no načelno zdravim i dobro balansiranim modelima prehrane. Navedeni pozitivan utjecaj lješnjaka zabilježen je u odnosu na tipičnu mediteransku dijetu, odnosno na tzv. “Step I” dijetu Američkog nacionalnog programa za edukaciju o kolesterolu. Kako su oba modela prehrane suprotstavljena utjecaju lješnjaka zdravi obrasci hranjenja, pretpostavlja se kako bi lješnjaci u odnosu na neki drugi, nezdravi obrazac hranjenja iskazali i značajno veći utjecaj na masnoće u krvi. Zanimljiva je i činjenica kako je učinkovitost lješnjaka na promjene lipidnog profila dokazana i za druge orašaste plodove: bademe i pistacije.
Uz istraživanja koja su analizirala laboratorijske parametre utjecaja orašastih plodova, još su zanimljivija ona koja su tretirala njihov izravni odnos s pojavnošću i ishodom bolesti srca i krvnih žila. Tako su velika klinička istraživanja poznata pod nazivima Adventist Healt Study i Physicians’ Health Study jasno utvrdila da korištenje orašastih plodova dva do tri puta tjedno ili više značajno smanjuje rizik od nefatalnog infarkta srca, te ukupne koronarne i iznenadne srčane smrti.
Kalorično, ali zdravo
Opisani pozitivni utjecaji orašastih plodova mogu se dodatno istaći ukoliko se to zdravo i tvrdo voće ne uzima kao jednostavan dodatak redovitoj prehrani, već ako se u svakodnevnom obrascu jedenja nepoželjne i štetne masnoće koje inače jedemo (zasićene i hidrogenizirane masti) njima zamijene. Takav postupak u kojem bi orašasti plodovi trebali ući u ograničenje od 30 – 35 % ukupnog energetskog unosa koji dnevno valja zadovoljiti iz masti, osim dodatnog zaštitnog utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila, zaštit će nas i od potencijalnog debljanja obzirom da ne treba zaboraviti kako orašasti plodovi nisu energetski zanemarivi. Dapače! Grickate li lješnjake ili bademe dok ovo čitate, znajte da 100 g ima čak oko 550 kcal. Kalorično, ali zdravo!
Zamijenite dio masnoća koje redovito uzimate orašastim plodovima, uzimajte ih redovito, ali nemojte pretjerivati u njihovoj količini. Vaše će srce biti zadovoljno.

Izvor:gastronomika.hr

Popularni postovi