Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i
kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom
trenutku ćete u špajzu imati odlični dodatak za razne posastice koje
spremate ili već gotov dezert.
Sastojci:
3 kg banana
1,5 kg šećera
sok od jedne pomorandže i jednog limuna
Priprema:
Skuvajte sirup od 6dcl vode, šećera i soka. Kad provri neka kuva još 5
minuta, onda dodajte očišćene banane, narezane na tanke kolutove.
Kuvajte još 15 minuta i stalno mešajte . Banane očistite u zadnji
trenutak dok se kuva sirup kako ne bi potamnele. Vreli pekmez uljte u
čiste tegle i slažite ih na toplom mestu (ili ih umotajte u neke krpe)
kako ne bi pukle. Pokrijte ih čistom gazom i ostavite jedan dan da se
dobro ohlade i uhvate koricu. Nakon toga ih zatvorite. Ako želite
možete ih 5-6 minuta zapeći u rerni kako bi uhvatile jaču koricu ili ako
pravite veće količine i plašite se da se ne pokvare, stavite konzervans
prilikom kuvanja.