Pekmez od BANANA

Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični dodatak  za razne posastice koje spremate ili već gotov dezert.
Copyright 

Sastojci:

3 kg banana
1,5 kg šećera
sok od jedne pomorandže i jednog limuna

Priprema:

Skuvajte sirup od 6dcl vode, šećera i soka. Kad provri neka kuva još 5 minuta, onda dodajte očišćene banane, narezane na tanke kolutove. Kuvajte još 15 minuta i stalno mešajte . Banane  očistite u zadnji trenutak dok se kuva sirup kako  ne bi potamnele. Vreli pekmez uljte u čiste tegle i slažite ih na toplom mestu (ili ih umotajte u neke krpe) kako ne bi pukle.  Pokrijte ih čistom gazom i ostavite jedan dan da se dobro ohlade i uhvate koricu. Nakon toga ih zatvorite.  Ako želite možete ih 5-6 minuta zapeći u rerni kako bi uhvatile jaču koricu ili ako pravite veće količine i plašite se da se ne pokvare, stavite konzervans prilikom kuvanja.

Popularni postovi