PERŠUN - magični dodatak jelima zdravlju!


Izuzetno je bogat mineralima i vitaminima C i A, kao i izuzetno retkim B12, koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Za umirenje živaca, za ublažavanje bolova, za otklanjanje nadutosti, za čišćenje krvi, peršun (Petroselinum hortense) predstavlja odlično rešenje.
Lekari narodne medicine preporučuju ga i kao lek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda, ujeda, pa čak i impotencije. Poznato je i da se grickanjem peršuna uklanja neprijatan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve - i listovi, i koren i seme. 

Peršun nije otkriće savremenog čoveka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani, koji su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju mnogo vina a da se ne napiju. 

Biljka se prenosila sa kontinenta na kontinent, i u svakoj zemlji postajala neizostavni deo kuhinje. Danas je kulinari najčešće koriste zbog prijatnog mirisa i lepe zelene boje koja svakom jelu daje poseban vizuelan izgled. 

Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C. U 100 grama nalazi se čak 170 miligrama ovog vitamina. U zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B grupe, među kojima i izuzetno redak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra... 

Lišće peršuna najbolje je uzimati u svežem stanju, jer se jedino tako održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali zato može da se zamrzne. Pošto nije zahtevna biljka, može da se gaji i u zimskim uslovima na zatvorenoj terasi, pa čak i u sobi. Peršunov list naročito je delotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih materija iz organizma. 

Takođe, povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa, otklanja i smetnje u protoku krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom ulju koje se dobija iz peršunovog semena i korena. Eterična ulja peršuna stimulišu funkciju materice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije. 

Kao začin može da se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, ali i koren.

 Za otečene i upaljene oči 
U 300 mililitara vode dva do tri minuta kuvajte dve kašike sitno iseckanog peršunovog lista i kada se ohladi, procedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Sa ovako dobijenim čajem ispirajte oči više puta dnevno, a preko noći stavljajte obloge. 

Za oblog vam je potrebno šest grančica peršunovog lišća, koje pre stavljanja treba dobro oprati. Stavite listove na oči, povežite ih gazom i tako spavajte u zamračenoj prostoriji. 

- Za pospešivanje mokrenja 
Izmešajte koren, list i seme, pa se sve zajedno sitno iseckajte tako da dobijete pet supenih kašika smeše. Dobijenu mešavinu kuvajte pet minuta u pola litra vode. Posle kuvanja ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite i pijte po jednu šoljicu tri puta dnevno. Ovaj čaj istovremeno otklanja zastoj mokraće kao i otečenost nogu. 

- Za jačanje potencije 
Napravite mešavinu od sto grama iseckanog korena i sto grama semena peršuna. Od te mešavine uzmite dve kašičice i kuvajte pet minuta u dva decilitra vode. Zatim sadržaj poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, a onda procedite. Dobijeni napitak zasladite medom od žalfije ili ruzmarina i pijte uveče, a može i dva do tri puta dnevno. Uz ovaj čaj treba piti i jedan decilitar soka od celera u manjim gutljajima.


Preuzeto sa:b92.net

Popularni postovi