ZLATNA TRUBICA - ponos ljeta

Allamanda 2.jpgAlamanda katartika-lat.allamanda chatartica je tropska biljka penjačica s naročito lijepim žutim cvijetovima u obliku vrčića.

Veliki cvjetovi su otrovni. Radi toga treba malu djecu a i kućne ljubimce daleko držati od ovoga cvijeta. Ima i nekih sorti koje gušće rastu. Te bi sorte bile prikladnije za sobne biljke, ali se nažalost mogu vrlo rijetko razmnožavati reznicama.


 Ako biljci odgovaraju životni uvijeti, može stvarati velike izboje koji se mogu voditi po štapićima utaknutima okolo u cvjetnjak. Alamanda podnosi dosta sunca. Na istočnom prozoru je ne moramo sjeniti, ali ako stoji na južnoj strani, ne smijemo to za najtoplijih podnevnih sati nikako propustiti.
Biljka traži vlažan zrak. Naročito prije nego što biljka procvate treba velike listove svakodnevno prskati mlakom vodom. Korijenovu balu treba umjereno vlažiti. Razmnožavanje reznicama nije jednostavno no ipak se može pokušati.

Mlade izboje duljine cca 10cm utaknite u cvjetnjak s pjeskovitom zemljom. Na to se stavi plastična vrećica ili odgovarajuće stakleno zvono. Čim izboji stvore korjenčiće, treba svaku biljku posaditi zasebno.
 

 
Allamanda 1.jpgNajbolje je upotrijebiti zemlju za cvijeće kojoj treba dodati nešto gline ili ilovače. Nakon toga treba biljku uzgajati u normalno zagrijavanoj prostoriji. Takva biljka može već u ljetu bit u punom cvatu. Nakon cvatnje zimi dolazi period mirovanja, a rano u proljeće treba prikratiti preduge izboje. Ova biljka osim zimi podnosi dosta gnojiva, pa je ne zaboravite gnojiti tjedno jedanput.

Popularni postovi