Čuvarkuća u bašti

Foto: Profimedia

Čuvarkuća pripada porodici biljaka Crassulaceaem, a prema verovanjima štiti kući od groma i ima natprirodne moći! Najpoznatija čuvarkuća jeste krovna, koja je poznata po svom lekovitom dejstvu, međutim postoje i one koje se savršeno uklapaju u ambijent dvorišta, s obzirom na svoju sposobnost da raste i uspeva u bilo kakvom okruženju, od drveta do hladnog kamena, te čitavom prostoru daju posebnu draž.

Najpoznatija predstavnica čuvarkuće jeste krovna čuvarkuća (Sempervivum tectorum), a Karlo Veliki je čak naredio da svaki seljak na svom krovu mora da ima bar jednu ovu biljku. Krovne čuvarkuće čuvaju trščane krovove i kamene zidove. Krovna čuvarkuća je poznata i kao lekovita biljka. U savremenoj prirodnoj apoteci sreću se preparati od ove aloje vere sa severa, jer njen svež sok ima umirujuće dejstvo, smanjuje bol i upalne procese i pomaže zarastanju rana.
Ime na latinskom "Sempervivum" takođe odražava vitalnost biljke ("uvek živa"), s obzirom na to da ova biljka preživljava i ekstremne temperature i jaku sušu. Drugim rečima, izvanredna je za početnike baštovane, kao i za vrtove uz vikendice koji nemaju redovno održavanje.
Obično raste u saksiji ili nekoj drugoj posudi ali uspeva i na vrlo "negostoljubivim" površinama poput cigli, drveta i nekih vrsta kamenja, zbog izuzetne sposobnosti da raste i uspeva u okruženju bez komposta.

Izvor: lisa.rs

Popularni postovi