Radovi u bašti tokom mjeseca jula

BILJKE KOJE MOŽETE ZASADITI U JUNU
Bašta je u proces koji traje, i iako je vreme važno, nemojte biti preplavljeni osećanjem da je suviše kasno da sada posadite svoje biljke.
Isuviše često čujemo da baštovani koriste određeni dan određenog meseca kao da je uklesan u kamenu - na primer, slatki grašak mora biti posejan na dan zaljubljenih ili da je tamo neki dan u kalendaru "kritičan dan za sadnju vrta.

Istina je zapravo, svaka sezona je drugačija i datume za sadnju je još teže odrediti nego što možete pretpostaviti! Želimo da naglasimo da nije kasno da zasadite odličnu baštu čak i u junu i julu.
Iako je tačno da su biljke poput paradajza, paprike i patlidžana i trebalo da budu zasađene do sada, mnoge, ako ne i većina, će rasti još brže iz semena koje se sadi u rano leto kada je zemljište dobro zagrejano i vrvi od život. Bićete iznenađeni koliko će brzo seme proklijati i započeti sa rastom. Ne oklevajte da zasadite seme krastavaca, pasulja, letnje i zimske bundeve,i tikve, dinje, repe, šargarepe, blitve...

Zasadite miks salata na mestu sa dosta svetla, ali zaklonjeno od jakog, toplog sunca. Biljke koje vole toplotu i sunce, bilje poput bosiljka, majorana, vlasca, origana, majčine dušice i žalfije postavite na osunčano mesto i vodite računa da zemlja bude uvek vlažna. Nemojte zaboraviti da zasejete mirisni bosiljak u saksije da povećate zadovoljstvo održavanja svoje letnje bašte.
Čak i ako već imate pasulj, bundevu, blitvu, šargarepu i bosiljak u zemlji, i vaše biljke rastu dobro, jun je dobro vreme da posejete drugi rod, koji će biti spreman krajem leta, kada su prve žetve useva ovih biljaka gotove.

U julu i avgustu, zasejte seme za jesenje useve, kao i sve vrste zelene salate, spanać, rotkvice, praziluk, kelj, grašak, brokoli, šargarepu...
Sadnja u junu, takođe važi i za cveće! Posadite još nevena i suncokreta, dalija, zevalica, vinki i petunija, itd - svo jednogodišnje cveće koje obično precveta do kraja leta. Na taj način ćete imati izvanrednu baštu u cvetu i početkom septembra!

Jun i jul su takođe dobri za seme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje treba da cvetaju sledećeg proleća. Možete posejati seme u zaštićenu saksiju, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime, i onda će procvetati, obezbeđujući vam predivan prolećni pozdrav u bašti sledeće godine...

Izvor:mojenterijer.rs

Popularni postovi