Ruzmarin za bolje pamćenje

Ruzmarin je idealna biljka za uzgajivače amatere – treba mu samo sunčana pozicija i ocedno zemljište. Biljka će dobro uspevati uz ovakve uslove, a lekovita svojstva ruzmarina samo su deo nagrade za trud.

Rosmarinus officinalis u antičkoj Grčkoj smatran je sredstvom za jačanje pamćenja. Zbog toga su ondašnji studenti vrlo rado nosili venčić od ruzmarina na glavi. U srednjem veku ova biljka stiže u Srednju Evropu gde je postala, između ostalog, omiljeno sredstvo protiv vrtoglavice i iscrpljenosti.

Lekoviti delovi biljke

Listovi se upotrebljavaju jer se u njima nalaze brojna eterična ulja. Ali ne treba zaboraviti ni cvetove (npr. za ukrašavanje jela od mesa). Pored toga njihova boja pozitivno deluje na psihu.

Lekovito dejstvo

Eterična ulja ubrzavaju cirkulaciju pa samim tim i prokrvljenost mozga. Na taj način se ublažavaju glavobolje i vrtoglavice, jačaju koncentracija i duhovnost, ali i zagrevaju ruke i stopala. Ne treba da se koriste tokom trudnoće!

Primena

Ujutro i u podne popijte po šolju čaja od ruzmarina. Za to je potrebno preliti 2 kašičice svežih, sitno iseckanih listića sa 150 ml tople vode i ostaviti pokriveno 7 minuta. Zasladite medom i već ste dobili odličan napitak! 

lisa.rs

Popularni postovi