LJEKOVITO BILJE - Gavez

U narodu također zvan crni gavez, crni korijen, kilnjak, vela konsolida, opašica, volovski jezik. Ta se ljekovita biljka ubraja među najneophodnije i najbolje koje nam priroda daje. Raste na vlažnim livadama, na poljskim rudinama, u jarcima i uzduž voda. Nalazimo ga i pored ograda i na prisojima.
 Cvjeta cijelo ljeto. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Višegodišnji je korijen izvana tamnosmeđ ili gotovo crn, a iznutra je bijele do žućkaste boje, debeo poput palca i ako ga prerežemo jako je sluzav, upravo ljepljiv i masan. S obzirom da korijen raste duboko u zemlju gavez je teško iskorijeniti. Korijenje vadimo u proljeće ili ujesen. Korijen se kopa šiljastom lopatom. Svježu biljku sakupljamo prije i za vrijeme cvjetanja. Kako se gavez u narodu naziva i crnim gavezom, ne smijemo ga zamijeniti sa španjolskim zmijkom koji se u nas uzgaja samo u povrtnjacima i služi isključivo za jelo. Tinktura gaveza, koju i sami možemo lako pripraviti, krije u sebi čudotvornu snagu. U bolesnika koji su godinama liječeni svim mogućim sredstvima bez ikakva uspjeha protiv reume i otečenih zglobova, gavezovom tinkturom brzo postignemo uspjeh. Također i opareni listovi gaveza stavljeni kao topla kaša na uzete udove, pomaže preko noći, ako je uzrok bolesti prenaprezanje, uganuće, iščašenje ili moždani udar. 
Gavezovo brašno danas možemo dobiti u mnogim ljekarnama. Posebno bih voljela upozoriti na to da kašasti oblozi od gavezova brašna mogu donijeti olakšanje čak i kod oduzetosti uslijed povrede živaca u kralježnici. Topli kašasti oblozi pomažu i kod čireva na proširenim venama, kod reumatičnih zadebljanja mišića, kostobolnih kvrga (giht), oteklina, bolova u zatiljku, kod bolnih patrljaka nakon amputacija i čak kod upale pokosnice. Od korijenja se može pripravljati i čaj koji uzimamo kod bronhijalnog katara, kod tegoba u probavnom sustavu, krvarenja iz želuca i upale porebrice. Gutljaj po gutljaj dnevno valja popiti dvije do četiri šalice čaja. Kod čireva na želucu preporučljivo je piti čaj od mješavine: 100 g gaveza, 50 g nevena i 50 g oputine. Željela bih još jednom spomenuti gavezovu tinkturu. Oblozi s njom primjenjuju se s najboljim rezultatima kod vanjskih i unutarnjih rana, kod povreda svih vrsta, kontuzija, podljeva i prijeloma kostiju. Gavezovi listovi ne koriste se samo za obloge, nego i kao dodatak pri potpunoj kupki kod reumatskih bolova, gihta, kostobolje, smetnji u prokrvljenosti i oštećenjima pršljenova kralježnice, kod smetnji prokrvljenosti u nogama, kod proširenih vena i pri ponovnom liječenju prijeloma kostiju primjenjuju se sjedeće kupke (u kadi). U nekim krajevima umaču gavezove listove u tijesto za palačinke i peku ih. Ljekovite tvari ove korisne biljke na taj način može uživati cijela obitelj.
NAČINI UPORABE 
Priprema čaja od korijenja: Dvije čajne žličice sitno narezanog korijenja namočimo tijekom noći u 1/4 litre hladne vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Pijemo u gutljajima. 
Miješani čaj (kod čira na želucu): Stavimo punu čajnu žličicu mješavine bilja na 1/4 litre vode, prelijemo vrućom vodom i pustimo da stoji tri minute. Dnevno popijemo u gutljajima tri do četiri šalice toplog čaja. 
Kašasti oblozi: Dobro osušeno korijenje sitno sameljemo, u jednoj šalici s jako vrućom vodom i nekoliko kapljica jestivog a ulja brzo pripravimo kašu, nanesemo na lanenu krpicu, i toplo stavimo na bolesno mjesto i omotamo zavojem. 
Oblozi od listova (svježih): Svježe listove operemo, razvaljamo na dasci s kuhinjskim valjkom, stavimo na oboljelo mjesto i zavežemo maramom. 
Oblozi od listova (oparenih): Gavezove listove prelijemo vrelom vodom i tople stavimo na oboljelo mjesto.Gavezova tinktura: Gavezovo korijenje opererno i očistimo četkom, sitno nasjeckamo i rastresito napunimo bocu do grla. Prelijemo žitnom rakijom ili nekom voćnom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini izvora topline. Rakija mora prekrivati korijenje. 
Gavezova mast: 4 do 6 svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežemo i u oko 250 g čiste svinjske masti kratko prepržimo, ostavimo stajati preko noći, sljedeći dan zagrijemo, procijedimo kroz krpu i istisnemo. Odmah napunimo čiste male posude i pohranimo u hladnjak. Gavezovu mast možemo koristiti umjesto kašastoga obloga. Za liječenje rana kod ljudi i životinja mast je neophodna! 
Gavezovo vino: Sitno narežemo 2 do 5 svježih, opranih korjenova i ostavimo u jednoj litri prirodnoga bijelog vina 5 -6 tjedana. Odlično sredstvo kod plućnih bolesti.

Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"

Popularni postovi