Cvijeće za jesenju sezonu u Vašem vrtu


Posadite trajnice koje počinju cvasti baš kad ostale biljke posustaju.Krajem ljeta i u ranu jesen cvjetne gredice ukrašavaju jarko žuti cvjetovi pupavice (Rudbeckia), sunčane (Heliopsis), višegodišnjeg suncokreta (Helianthus) i djevojačkog oka (Coreopsis). Njihova je cvatnja počela još u srpnju kad su se otvorili i cvjetovi grimizne pupavice (Echinacea).Na jesenskoj su gredici istinska atrakcija jesenski zvjezdani sa svojim cvjetovima ružičaste, ljubičaste, bijele i tamno crvene boje. Zvjezdani (Aster) su trajnice koje se razlikuju bojom i visinom rasta. Tako jastučasti zvjezdan (Aster dumosus) naraste 25 do 50 centimetara visine, kompaktnog je rasta i počinje cvasti u kolovozu. Nešto kasnije cvatu oštro-lisni zvjezdan (Aster novae-angliae) i glatko-lisni zvjezdan (Aster novi-belgii) koji bujno rastu do visine od 90-150 centimetara. Zvjezdani su vrlo zahvalne biljke; za bujnu cvatnju treba im mnogo sunca te hranjivo, propusno i umjereno vlažno tlo. Rastu li u previše suhom tlu, postaju osjetljivi na pepelnicu.

Kako kombinirati biljke Neizostavan dio jesenske gredice jest i veliki žednjak ili tustika (Sedum telephium). Riječ je o trajnici mesnatog lišća te velikih tanjurastih cvatova koji se pojavljuju od kolovoza do listopada. Voli sunce i rahlo, propusno tlo. Posebno je atraktivna sorta matrona koja ima ružičaste cvjetove i tamnocrvene listove.Pri kombiniranju spomenutih trajnica na jesenskoj gredici vodimo računa o njihovoj visini i boji. Tako u pozadini gredice smještamo najviše biljke poput ljubičastog oštro-lisnog zvjezdana uz žuti suncokret i veliku pupavicu (Rudbeckia maxima) te žutu zlatnicu (Solidago).
U sredinu gredice stavit ćemo glatko-lisni zvjezdan u društvu sa sunčanom, pupavicom i grimiznom pupavicom. Na rubu gredice posadit ćemo žednjak i jastučasti zvjezdan. U kasno ljetnu gredicu valja ubaciti i različite ukrasne trave.Trajnice istih vrsta sadimo u manjim skupinama, a snažan efekt postižemo kombiniranjem komplementarnih boja. Primjerice, jarko žuta boja suncokreta i pupavice još će više biti naglašena u kombinaciji s ljubičastim zvjezdanima.

U kasno ljeto i ranu jesen gredicu u polusjeni krase habulica (Cimicifuga) s visokim bijelim klasovima i jesenski jedić (Aconitum carmichaelii Arendsii) koji cvate plavo-ljubičastim cvjetovima od rujna do listopada. Jesenski jedić je idealan za rast pod stablima, ali ne treba zaboraviti da su svi dijelovi biljke otrovni.Zimzelena liriopa (Liriope muscari) vrlo je lijepa, ali nedovoljna raširena biljka u našim vrtovima. Odlikuje se izduženim listovima i klasastim zvonastim cvjetovima ljubičaste boje koji cvatu tijekom cijele jeseni, a voli humusna tla bez vapna.  

Jesenska šumarica Jedna od najpopularnijih jesenskih trajnica za polusjenu jest jesenska šumarica (Anemone japonica), koja cvate od kolovoza do listopada bijelim i ružičastim cvjetovima, a naraste između 50 i 100 centimetara. Sadi se u manjim skupinama od tri do pet biljaka. Da bi njihovi cvjetovi bijele i ružičaste boje bili uočljiviji, možemo ih saditi ispred nekog tamnozelenog ukrasnog grma poput šišane živice od tise, šimšira i sličnih biljaka.Sve navedene trajnice vrlo su zahvalne za uzgoj i održavanje, a sadimo ih u proljeće ili jesen.

Jasna Rudež
jutarnji.hr

Popularni postovi