Feng-šui za Vaše kućno bilje

Biljke u domu imaju posebnu ulogu kompenzovanja negativne energije koju odašilju mrtvi predmeti, jer su živa bića i generišu svoj sopstveni tok či-energije.
Prema Feng-šuiu postoje sobne biljke koje će u vaš životni prostor uneti više kvaliteta nego neke druge. Feng-šui preferira biljke okruglastih oblika, jer se životna energija kreće u ciklusima, krugovima, pa će vas takvo bilje najbolje podupreti svojom energijom. Biljke se uvek moraju dobro negovati i biti zdrave, jer uvelo bilje ima suprotan učinak.

Za početak je najvažnije sve neprirodno izbaciti iz svog doma. To uključuje plastično ili sušeno cveće. Takve stvari šire negativnu energiju i što ih više imate u svome domu više negativne energije upijate, pa i sami postajete negativni.

U vazi držite samo sveže (ubrano) cveće i to na sredini prostorije, najbolje na sredini stola. Ono će upiti mirise i toksine. Svakodnevno mu menjajte vodu i podrezujte uvelo lišće i stabljičice kako bi što duže trajalo.
Jedini izuzetak iz ovog pravila je mirisna lavanda. Ona može poslužiti i sušena. Lavanda ne samo da simbolizuje mir i opuštenost, nego će svojim mirisom tako delovati i na vas i ostale ukućane.
Prema feng-šuiu, pozitivnu energiju u vašem domu će širiti sve biljke mesnatih listova. Tu spadaju aglaoneme, krotoni, eheverije, difenbahije, jaglaci, ljubičice itd. Deblji listovi su „okrugliji“ i donose više sreće.

Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za vašu kuhinju ili kupatilo, jer joj je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja koje uvek morate održavati vlažnim.
Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike. One ne vole sušu, ali ni vlažnost. Njih treba zalivati umereno.

Puzavice nisu uvek zaobljenih listova, ali zbog svoje gipkosti ublažavaju oštre linije kućnog nameštaja, polica, prozora i sl. Ako se dobro njeguju, vrlo brzo će porasti.
Umesto puzavica možete upotrebiti i viseće korpe. U njih stavite biljke ovalnih listova, najbolje u uglove prostorije, kako bi ih veštački zaoblili.
Najlošiji izbor su kaktusi. Kaže se da ljudi koji su „oštrog“ karaktera vole da budu okruženi kaktusima ili drugim bodljikavim biljem.

magicnobilje.com

Popularni postovi