TELBINA - Hrana koja otklanja tugu

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor. Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka.
Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed a.s. govorio o jelu Telbina: “Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge.”  Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Način pripreme:

Telbina se pravi tako što 2-3 kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom.  Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.
namirnice.ba

Popularni postovi