KAMELIJA - prelijepo univerzalna

Ovaj osebujan cvijet spominjan je još davne 1725. god. pr. Krista, često je sađen u hramovima, danas je rašireno nakoliko tisuća vrsta ove prekrasne biljke, koji se razlikuju po vremenu cvatnje, izgledu cvjetova, gustoći latica, boji cvjetova, zimzelenim grmom i mnogim drugim osobinama koji ovu prekrasnu biljku odlikuju posebnim šarmom u kojem su uživali tisućama godina u prošlosti. Ova biljka ovisno o vrsti cvjeta od listopada do svibnja.
camel222Navodimo Vam par vrsta kamelija koje najčešće krase naše vrtove:

Camellia japonica
Najraširenija vrsta kamelije u nas je Camellia japonica, posjeduje iznimno velik i raskošan cvijet do 15 cm, raznim križanjem od osnovne crvene boje kamelije danas brojne okučnice ukrašavaju razne varijante boja koje su razvili vrtlari i botaničari raznim križanjima, nije osobito zahtjevna za uzgoj, često se uzgaja u vrtovima ili u zatvorenom prostoru.  

Camellia reticulataOva vrsta kamelije je znatno otpornija na sunce od Camellie japonice, no također zhtijeva i veće posvećenje pažnje njenom uzgoju i njegovanju, za nagradu vaš vrt će krasiti biljka sa šarmantinim cvjetovima.

Camellia sasanquaOvu vrstu kamelije opisuju prekrasni znatno sitniji cvjetovi i listovi u odnosu na Camelliu japonica , najčešća boja ove vrste kamelije je bijela, no danas postoje brojne varijante.


Uzgoj kamelije u kućiAko namjeravate kameliju uzgajai u kući, potrebno je da vodite računa o uvijetima koji odgovaraju i doprinose njezinom razvoju i cvarnji, posudu sa kemilijom smjestite na svijetlo mjesto, te izbjegavajte suh i topao zrak, kamelija voli hladnoću do određene temperature.
S vremena na vrijeme lišće poprskajte vodom kako bi dobilo dovoljno količine vlage te navlažite zemlju, zalijevanje provodite odstajalom vodom, te vodite računa da ne pretjerujete u zalijevanju osobito zimi, kada treba smanjiti zalijevanje. Ovaj osebujan cvijet ne zahtjeva puno, ali Vam uzvraća prkrasnim cvijetovima koji će ukrasiti svaki dom.

Odabir mjesta za sadnju i sadnja na otvorenom
» dobro podnosi hladnoću
» u slučaju nastupa iznimno niskih temperatura potrebno je biljku zaštititi grančicama iili slamom
» ne voli izravno jako jutarnje sunce, stoga obratite pažnju da ju zasadite u sjeni stabala, ili na ostala mjesta gdje će imati sjenu, dovoljno topline i vlage
» biljka ne podnosi zadržavanje vode oko njenog korijena, stoga ako je potrebno spriječite zadržavanje vode drenažom
» voli kisela tla
» mješavinu zemlje za sadnju pripremite par dana prije same sadnje
» ova biljka ima plitak korijen
» nakon što ste osigurali sve potrebe uvijete za sadnju, iskopajte rupu koja je za duplo dublja od same krošnje biljke i gotovo 3 puta šira
» biljku dobro zalijte

» krošnja biljke bi trebala stajati oko 10 cm iznad tla
» kod samog presađivanja biljku držite za korijen
» najoptimalnije vrijeme za presađivanje ove biljke je period od listopada do ožujka
» nakon što ste osigurali biljki dovoljno količine vlage, čekajte da Vas nagradi svojim prekrasnim cvijetom i uživajte u ljepoti istog.
 

Popularni postovi