Bosiljak, dragoljub, cubar...
Miris bosiljka (Ocimum basilicum L) ne prija lisnim vašima, komarcima i
grinjama. Ova jednogodišnja biljka ima i fitocidno dejstvo, odnosno sprecava
razvoj korova. U biobašti zahteva vece saksije ili oko pedeset centimetara
prostora. Najlakše se razmnožava rasadom, proizvedenim u toplim lejama
(setva pocetkom marta). Rasaduje se kada dostigne visinu 10-12 centimeta,
obicno u prvoj polovini maja, posle poznih prolecnih mrazeva i slana.
Odgovaraju joj osuncani položaji zaklonjeni od vetra, ocedno i plodno tlo
srednje kisele do slabo alkane reakcije. Redovno se zaliva.
U lekovite svrhe koriste se cvetne grancice, a lišce je popularan zacin.
Sveže se dodaje jelu pre posluživanja, dok se suvo može samleti u prah i
potom upotrebljavati. Primenjuje se i za dobijanje napitaka koji podsticu
varenje.
Kao mamac za lisne vaši, ali i za odbijanje bele mušice od gajenih biljaka,
može poslužiti dragoljub (Trapaeolum majus L), jednogodišnja ukrasna i
lekovita vrsta. Ima levkaste cvetove narandžaste do crvene boje. Najlepše
cveta na osuncanom zemljištu s dovoljno vlage. Na stalno mesto seje se u
prolece, kad prode opasnost od mraza. Puzeci varijetet ili penjacice prekrivaju
izdancima dva i više metara, dok su polupuzavi žbunasti i kracih izdanaka.
Može da raste i u saksijama, loncima i kontejnerima.
Pupoljci, cvetovi i mladi listovi daju ljutkast ukus salatama, a naseckane
zelene semene mahune koriste se s peršunom za ukrašavanje jela ili kao
zamena za kapar.
Cubar (Satureja hortensis L) povrtari cesto uzgajaju pored pasulja, da bi ga
zaštitili od štetnih insekata. Iako je žbunasta bijka može da se gaji u
saksijama, dok joj je u bašti dovoljno tridesetak centimetara. Na prisojnim
mestima s dovoljno svetla i toplote stvara više etarskog ulja. Razmnožava se
iskljucivo semenom, koje se seje površinski od marta do kraja maja. Sadnice
ove jednogodišnje biljke proizvode se u grejanom prostoru i rasaduju u maju.
Važnije mere nege dok ne ojaca su plevljenje i zalivanje.
Najlekovitiji je cubar na samom pocetku cvetanja. Tada podstice izlucivanje
vode i znojenje, ublažava stomacne tegobe i deluje na rad jetre. Kao zacin
dodaje se pasulju i drugim teže svarljivim jelima. Koristi se i prilikom
pripremanja divljaci i ribe.