GARDENIJA - bijela kraljica


Biljka s prekrasnim bijelim cvjetovima nekoć se mnogo tražila kao cvijet u zapučku muškaraca, za vjenčane kitice i kao cvijet u kosi djevojaka. Gardenije se teško uzgajaju u kući jer im je potrebna prilično visoka temperatura i visoka vlažnost zraka da bi cvjetale.
Postoji oko 200 vrsta tih zimzelenih grmova koji samoniklo rastu u Aziji i Africi, no uzgaja se samo jedna vrsta, Gardenia jasminoides, koja potječe iz Kine i Japana. Listovi su joj tamnozeleni, uski, šiljati, dugi 10 a široki pola centimetra.
Prskanje mlakom kišnicom
Gardenia jasminoides “Veitchiana” cvate zimi.

Za uspješan uzgoj potrebno je da temperatura bude umjereno topla, najmanje 16°C zimi. Potrebno joj je i puno svjetla, ali ljeti mora biti zaštićena od izravnog sunca. Ljeti se mora zalijevati barem tri puta tjedno, a zimi je dovoljno jedanput tjedno. Dok cvate, potrebno je dodati vodi polovicu količine tekućeg hranjiva svakih 14 dana.
Gardenije se dnevno prskaju mlakom kišnicom, ali ne prskaju se pupoljci ili cvjetovi jer mogu postati pjegavi.
Kako spriječiti probleme
Presađivanje se vrši svake dvije-tri godine u proljeće. Lijep oblik održava se odstranjivanjem neskladnih grana u ožujku. Gardenija se može obrezati nakon cvatnje. Kod mladih biljaka ljeti se trgaju rastući vrhovi kako bi se potaknulo grananje.
Postoje i određeni problemi koji se javljaju kod uzgoja gardenija. Primjerice, cvjetni pupoljci koji otpadaju prije otvaranja zbog premalo vlage u zraku. Kako bi se to spriječilo mora se lonac staviti na mokre kamenčiće.
Drugi problem su bijele vunaste nakupine na listovima. To se riješava tako da ih se skida vatom namočenom u metil alkoholu ili prskanjem sistemskim insekticidom.
Posljednji problem su listovi. Ako su listovi požutjeli, a s donje strane je paučina, mora se osigurati veća vlažnost zraka. Prska se insekticidom ili akaricidom.
Ako su, pak, listovi blijedi, znači da gardenija ima premalo svjetla stoga ju je potrebno preseliti na svjetlije mjesto.

Izvor-savjetnica.com

Popularni postovi