Jorgovan

Jorgovan Jorgovan se kod nas tradicionalno uzgaja u vrtovima, a pored ukrasne vrijednosti jorgovan ima izuzetan miris. Cvjeta  početkom svibnja dok novije sorte dolaze našto kasnije. Sadi se pojedinačno ili u skupinama a često ga nalazimo u kombinaciji  drugog ukrasnog grmlja.  Jorgovan pripada porodici maslinki. Svake godine ljubitelji cvijeća očekuju prve procvjetale grane jorgovana, koji će na otvorenom procvjetati tek u svibnju. 
Danas postoji oko 900 varijeteta vrste Syringa - vulgaris no u rasadnicima se može nabaviti relativno mali broj. Najveći broj varijeteta jorgovana danas su oplemenjeni varijeteti. Jorgovan je dobio naziv od grčke riječi Syringa što znači lula, cijev, frula zbog oblika i vulgaris zbog jednostavnosti. Bujnije cvijeta u hranjivu i propusnu tlu s dovoljno vapna, na osunčanom ili polusjenovitom mjestu. Sjemenom se razmnožavaju vrste koje će poslužiti kao podloga za cijepljenje. Do vjerne kopije majčinske biljke najlakše se dolazi grebenicama. Ako znate nekoga sa velikim grmom jorgovana, šanse su velike da ima i mladice jorgovana, tražite ga da pogledate i podijelite obilje. Za ovaj oblik presađivanja potrebno je nešto više brige, veće količine vode su potrebne tijekom prvih mjeseci za takvu biljku.
Znam, odgovori kupac, ja sam mislio na bijeli jorgovan !!!

Syringa. vulgaris domaći je jorgovan uspravna rasta i visine 4 do 7 metara. Listovi su tamnozeleni, ovalni ili srcoliki. Jorgovan ima mirisav cvijet ljubičaste, plave, bijele ili crvene boje. Osim navedenih vrsta razvili su se i mnogi hibridni oblici. Pri podrezivanju treba biti oprezan zato što jorgovan na mladim granama cvjeta tek poslije tri godine.

Izvor:cvijet.biz

Popularni postovi