KUPINA - osvježava


Konzumiranje svježeg ploda kupine donosi užitak zbog velike količine vitamina C koji osvježava. 
Kupina ima i ostale blagotvorne učinke po zdravlje, pa je zato lako možemo nazvati bobicom zdravlja. Blagotvorno djeluje i na neurološki sistem, a zbog tanina, vitamina C i A, organskih kiselina i šećera svježi sok od ploda kupine čisti i obnavlja organizam.

ImageDanas je poznato stotinjak vrsta kupina, što divljih što pitomih. Onih s trnjem i onih bez. Kupine rastu u obliku grma, koji u doba cvatnje krase cvjetovi roza ili bijele boje. U prirodi se pojavljuju u velikim skupinama na šumskim čistinama i krčevinama. Plod crvenkasto-crne ili ljubičasto-crne boje sastavljen je od puno sitnih bobica te je omiljena poslastica svim slučajnim namjernicima: ljudima i životinjama.

Korištena u antičkom periodu kao lijek
Poznata zbog svojih ljekovitih svojstava još je u antici često korištena za ublažavanje tegoba probavnog sistema (crijeva, želuca, protiv proljeva) i cirkulacije. Svježe ubrani plodovi osvježavaju i hlade. Gase žeđ i snižavaju povišene temperature tijela. Ova bobica zdravlja blagotvorno djeluje i na neurološki sistem. Zbog tanina, vitamina C i A, organskih kiselina i šećera svježi sok ploda kupine čisti i obnavlja organizam. Preporučuje se žvakati listove kupine za ublažavanje upale zubnog mesa. Kažu da je i afrodizijak i da je učinkovita kod raka zbog antioksidansa antocijana koji sadrži. Možda su zato grmovi kupine prepuni trnja, da bismo je brali polako i pažljivo, da bismo sačuvali ljekovitost svake bobice.

ImageRaznoliko ljekovito dejstvo
Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemova, pekmeza, vina i slično. Lišće kupine se koristi u raznim čajevima, a ima dejstvo snižavanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Plodovi kupine djeluju blago laksativno u obliku sirupa, a kupinovo vino je dobro sredstvo za jačanje, i preporučuje se malokrvnim osobama. Koristi se kao adstringent, protiv dijareje, hemoroida, raznih ozljeda kože i sluzokože. Eksterno, upotrebljava se kao antiseptik u terapiji angine, faringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti, kao i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože. Uspješno se koristi kao hemostiptik i fitoncidno sredstvo. Često se koristi kod prehlada, kašlja, šećerne bolesti.

Izvor:poljoprivreda.ba


Popularni postovi