Spremanje zimnice


Spremanje zimnice - prirodno, domace, zdravo

Ostavljena zimnica, to je velika blagodet za trpezu u zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti su znamenje svake porodice.

Već s proleća dok ima neutrošene zimnice vešte domaćice počinju da obnavljaju svoju ostavu novom zimnicom. Pod zimnicom podrazumevamo sve što se ostavlja, počevši od svežeg graška i jagoda pa sve do kompota od dunja i kiselog kupusa: povrće, kompoti, pekmezi, slatka, sirupi, suvo voće, jednom rečju sve ono što se upotrebljava za jelo u domaćinstvu a nije dostupno tokom cele godine.
U nedostatku svezeg povrća i voća, ostavljena zimnica je velika blagodet za trpezu u zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti su znamenje svake porodice. Svi imaju svoje beležnice "kuvare" koje brižljivo čuvaju, ali isto tako s pažnjom ugoste svojim djakonijama drage goste.
Iako će svaka domaćica sa zagonetnim smeškom da vas pogleda kada je upitate za recept, sve se slažu u jednom: pravila za stavljanje zimnice jesu ispravne patent tegle, dobar kvalitet voća i povrća i posebno adekvatna ostava gde se zimnica odlaže. Ako se zimnia ostavlja u običnim teglama, bez hermetičkih zaklopaca, moraju se tegle čvrsto uvezati celofanom ili pergament-papirom i kanapom.
http://img9.imageshack.us/img9/1173/kuhinjav.jpg

Konzerviranje namirnica

Konzerviranjem namirnica omogućuje se njihovo čuvanje i korišćenje tokom cele godine što je od posebnog značaja, jer omogućava održavanje zdrave i raznovrsne ishrane tokom cele godine. Pod samim postupkom konzervisanja podrazumevamo preradu namirnica kojom se otklanjaju svi činioci koji utuču na menjanje svojstava dovodeći do kvarenja namirnica.
Za posao konzerviranja treba izvršiti pripreme, a to znači pravilno planirati vreme, odabrati i pregledati potreban pribor i posudje, pripremiti ostavu i na kraju nabaviti kavlitetno voće i povrće. Najbolje je dan ranije pregledati sve tegle, flaše, jer se ne sme dogoditi da se za konzervisanje upotrebe one koje su malo oštećene. Isto tako treba pregledati i gumene kapice za flaše i gumene prstenove za tegle. Sav pribor treba da je na domaku ruke, kako bi posao mogao da s odvija lančano, lako i nesmetano.
Da bi se što više očuvali važni sastojci (znatne količine vitamina C) već u ovoj početnoj fazi, za pranje i držanje voća ili povrća treba upotrebljavati porculansko ili plastično posudje, a za sečenje nožiće koji su načinjeni od nerdjajućeg čelika. Ne treba zaboraviti ni na čist manji ručnik ili sudnu krpu.
Pre početka treba pregledati i zalihe šećera. Preporučljivo je da se za konzervisanje štedi šećer tokom zime, i na taj način nam neće biti najednom povećan novčani izdatak. Naime, dobra navika je da se svaka ispražnjena tegla kompota odmah napuni šećerom, to se tada i ne oseti na kućnom budzetu, a u sezoni konzervisanja odlično posluži.
Pranje posudja i pribora treba obaviti naročito pažljivo. Tegle nakon pranja sa deterdzentom isprati, zatim staviti u veliki suds a vodom (hladnom ili mlakom), i postepeno zagrejavati dok ne proključaju, a zatim ostaviti u vodi do upotrebe. Ako se nešto ranije izvade, treba ih poredjt na čistu, prepeglanu krpu sa otvorom okrenute nadole. Tegle se ne smeju brisati. Gumeni zatvarači, prstenovi i poklopci moraju se takodje prokuvati i ostaviti u prokuvanoj vodi do upotrebe. Ako nemate tako veliki sud, sterilizacija tegli se moze izvršiti i u pećnici gde i ostaju do upotrebe.
Voće i povrće namenjeno zimnici treba da je najboljeg kvaliteta, posebnu pažnju treba obratiti na stepen zrelosti, pa prema njemu i odabrati (sortirati) plodove. Veoma zrelo voće se upotrebljava za spremanje soka, a čvršće za pripremanje kompota, povrće biramo zdravo bez vidljivih oštećenja.

Količine voća i povrća za zimnicu

U zdravoj ishrani, voće i povre treba da su sastavni delovi svakodnevnih obroka. Računajući da u zimskim mesecima, od novembra do kraja aprila, svaki član (računamo četvoročlanu porodicu) treba dnevno da unese po 150 grama svežeg voća, to iznosi: 180 dana x 50 grama = 27 kilograma po osobi, odnosno 110 kilograma za četiri člana. Na isti način se dolazi i do potrebne količine marmalade, računajući po 50 grama na jednu osobu sto ukupno daje 9 kilograma po osobi tj. 36 kilograma za četiri člana. Za ovu količinu marmalade potrebno je 25 kilograma voća i 16,5 kilograma šećera.
http://img169.imageshack.us/img169/5194/kuvar.jpg
Potrebe u kompotu, računajući za mesece novembar i decembar po jednu teglu, a od januara do aprila po dve tegle nedeljno iznosi 43 tegle od 1 litra. Za njegovo pripremanje potrebno je oko 40 kilograma svežeg voća.
Za pripremanje voćnih sokova potrebno je 45 kilograma voća.
Raznog konzervisanog povrća u teglama treba pripremiti 34 komada (od 1 litra) ili 38 kilograma povrća.
Kiseli krastavci i slični proizvodi – računajući potrošnju dva puta nedeljno po 80 grama izlazi da je za jednu osobu potrebno 160 grama; za četiri osobe 64 grama nedeljno; okvirno dakle za četiri osobe u 22 nedelje to iznosi 14 kilograma. Za konzervisanje krastavaca potrebno je nabaviti 18 kilograma svežih krastavaca.
Ovo su bile predpripremne radnje, no da bi dobili najbolju domaću zimnicu potrebni su nam najbolji recepti, oni provereni kod vaših baka, majki ili vas lično. Da bi smo i osetili dobre stare ukuse sa novim šmekom, koji mu svaka domaćica udahne ljubavlju dok svojim spretnim rukama ide korak po korak, iz faze u fazu do pikantne čarolije u tegli pozivam prijatelje, jer se tajne mogu odati samo i jednino prijateljima da otvore svoje kuhinje i prikažu nam slikom i rečju kako su stigli do tegli punih ukusa i slasti.
Pokažite kako se od staklene tegle stiže do najbolje domaće zimnice koja nosi pečat vašeg ličnog umeća.

Popularni postovi