Pogledajte 10 najlepših vrtova

Širom sveta postoji mnoštvo čuvenih i prelepih vrtova. Mi vam predstavljamo neke od njih.
versaj
versaj 2
1. Čuveni francuski pejzažni arhitekta, André Le Nôtre, u sedamnaestom veku je po nalogu kralja LujaXIV dizajnirao prekrasne vrtove koji se nalaze jugozapadno od Pariza ispred palate u Versaju. Ovaj vrt prostire se na 101 hektara.
Singapurska-botanička-bašta-575x385
Singapurska-botanička-bašta-1-575x431
2. Singapurska botanička bašta smatra se za jednu od najlepših na svetu, a osnovana je 1859. godine. Prostire se na 52 hektara, a sastoji se iz tri dela: Bukit Timah koji se koristi za naučne i rekreativne svrhe, Tanglin u kojem se mogu naći mnogobrojne statue i domaća flora i Centralno jezgro koje privlači najviše turista jer se u njemu nalazi Nacionalni vrt orhideja u kojem cveta više od 60.000 ovih prelepih cvetova.
Deskanso-vrtovi-1-575x383
Deskanso-vrtovi-575x431
3. Deskanso vrtovi, nalaze se u Kaliforniji, na samo dvadesetak minuta vožnje Los Anđelesa. U njima se nalazi više od 100.000 biljaka i jedna od najvećih kolekcija kamelija na svetu.  Tu se nalazi i japanska bašta, kao i međunarodni ružičnjak u kojem cveta preko 1.000 ruža. Vrtovi i šume Deskanso prostiru se na 65 hektara među brdima San Rafaela.
Bučhart-vrtovi- 1
Bučhart-vrtovi-2
4. Bučhart vrtovi nalaze se u Kanadi i predstavljaju sjajan primer preporoda zemlje. Naime, zemljište na kojem se ovi vrtovi nalaze nekada je koristila cementara koja je propala 1904. godine. Nakon toga supruga vlasnika cementare, Dženi Bučer, prekrila je tlo đubrivom sa obližnjih farmi te je, malo pomalo, njen san postao java: prekrasni vrtovi koji se prostiru na 22 hektara i koji su ispunjeni cvećem od marta do oktobra.
italija vrtovi
italija vrtovi 2
5. Vrtovi Vile d’Este nastali su u Italiji u vreme renesanse, a napravio ih je jedan kardinal koji se preselio u stari benediktanski manastir u italijanskom gradu Tivoliju. On je od manastira napravio prekrasnu vilu, a u vrtovima fontane, a nedugo nakon toga napunio ga je i šarolikom florom. Danas se ovi vrtovi nalaze i na listi UNESCO-a.
Dambarton-hrastovi-575x383
Dambarton-hrastovi- 2
6. U vrtovima Georgetowna, jednog od naselja u Vašingtonu, nalaze se čuveni Dambarton hrastovi. Osim po njima, vrtovi su poznati i po vinovoj lozi koja se spušta niz kamene zidove koji su, zapravo, zidovi fontane. Ovde postoji i takozvana “Staza ljubavnika” koja prolazi pored malog rimskog amfiteatra i bazena nebesko plave boje.
rotšild frakcuska
rotšild francuska 2
7. Vrtovi Vile Éphrussi de Rothschild u Francuskoj nastali su početkom dvadesetog veka kada je baronica od Rothschilda, Béatrice Éphrussi, izgradila ružičastu vilu u venecijanskom stilu koju oni okružuju a u pozadini se nazire i more. Krivudavi puteljci vode kroz sedam tematskih vrtova, a ključna tačka je francuski vrt u kojem se nalaze ružičasti bazen i fontana, kao i Hram ljubavi koji je replika versajskog Trijanona.
Stourhead engleska
Stourhead- 2
8. Stourhead se nalazi u Engleskoj i oličenje je jednostavnosti koja podržava parolu koja je važila u ovoj zemlji početkom osamnaestog veka, kada je vrt nastao, a koja je glasila “Što klasičnije, to bolje”. Henry Hoare II je naglasio vrtove na svom imanju u Wilshireu replikama klasičnih ruševina i zgrada kao što su Panteon i Apolonov hram.
Master-of-Nets- kina
Master-of-Nets- 2
9. Vrt Master-of-Nets nalazi se u Kini i napravljen je u vreme vladavine dinastije Song. Raspored paviljona, dvorana, muzičkih soba, sadnica bambusa i vodenih površina napravljen je u harmoniji sa prirodom. Centralni deo je pravi mali svet – gomile žutog kamenja formiraju planine sa pećinama, mali zaobljeni most koji je nazvan “vodič za mir” prelazi preko jezera i vodi u sledeći paviljon.
Sans-Souci- nemacka
Sans-Souci-2
10. Vrt dvorca Sans Souci nalazi se u Nemačkoj i napravljen je po nalogu pruskog vladara, Frederika Velikog pored njegove palate u rokoko stilu. On je želeo da u svojoj letnjoj rezidenciji može da uživa, što nam govori i sam naziv dvorca koji u prevodu znači “bezbrižan”. Biste rimskih imperatora, dekorativne statue i kineska kuća čaja ovom zdanju daju veoma raskošan izgled. www.svet.rs

Popularni postovi