ANANAS - uzgojite ga samo za sebe

Ananas comosum se u tropima uzgaja kao proizvodna biljka. Plodovi se vide u svim voćarnama i prodajnim centrima. Interesantno je da ta biljka i kod nas uspjeva. U toplim staklenicima mogu se uzgajati uspjeli primjerci, koji i tu donose sasvim lijepe plodove prijatnog okusa. Ima i jedna sorta sa žuto-crvenim listovima, koji uz dobru njegu mogu rasti čak i u sobi.

 Ovu biljku ćete lako pronaći jer je ima gotovo u svakoj cvjećarni. Uzimaju se velike biljke za koju se mora imati raspoloživi prostor, jer ananas dosta raste u širinu. Budući da su rubovi lista oštro nazubljeni, treba paziti da ne dođu u dodir sa zavjesama i ostalim osjetljivim stvarima.

Ova biljka je naročito prikladna za sunčanu verandu. Ona traži u najmanju ruku normalno loženu sobu, a ljeti može podnijeti jako sunce. Međutim za jako toplih dana prija mu i malo sjene.

Kad biljke nešto ostare, stvore cvat i mali plod. S time završava život biljke, ali se u isto vrijeme u podnožju stvaraju mnogobrojni mladi izboji. Njih se može zajedno s korijenjem odvojiti od matične biljke.

Ananas se mora uzgajati u teškoj zemlji. Dobra je normalna zemlja za cvijeće, samo se mora dodati nešto rahle gline ili ilovače.
Ova rijetka i dekorativna ukrasna biljka uvijek će uspješno obogatiti našu malu kućnu zbirku sobnih biljaka.

Izvor: cvijet.info

Popularni postovi