LISIČIJI REP - privlači pažnju

Lisičji rep ili šćir kako u narodu još zovu ovo vrtno cvijeće, je odličan izbor za uređenje vrta, pogotovo ukoliko imate osunčani dio vrta. Ovaj neobični cvijet iz porodice Amaranthaceae stigao nam je iz daleke Južne Amerike.

Habitus ove vrtne biljke je snažan, uspravan, grmolik a može biti visine od 40-70cmovisno od sorte i vrste. Ima lijepe i dekorativne duguljaste listove koje još uljepšaju cvjetovi žarko crvene boje.

Cvjetovi ove biljke su jako neobični za vrtno cvijeće. Oni su duguljasti, viseći cvjetovi i kao što smo već spomenuli predivne crvene boje. Cvijeta od srpnja pa sve do listopada. Kako bi bila što ljepša i kvalitetnija ocvale cvjetove redovito uklanjajte.

Biljka se uzgaja iz sjemena i to sijanjem od ožujka do travnja u posude ili odmah u vrt u cvjetne gredice. Ukoliko sijete biljku direktno u vrt, kasnije uklonite i prorijedite mladice kako bi osigurali dovoljno mjesta za svaku biljku. Ukoliko sijete pa kasnije presađujete na željeno mjesto, obavite sadnju krajem svibnja ili početkom lipnja. Razmak između biljaka neka bude od 30 do 40 cm. 

Iako je lisičji rep vrtna biljka i sadi se uglavnom u vrt može se učiniti i iznimka i posaditi u cvijetnjak i biti kao lončanica,te ju možete kombinirati sa drugim biljkama i vrtnim cvijećem, kako onim grmolikim tako i puzavim vrstama. Kao što su potunije, bidens, ili pak grmolikom pelargonijom.

Njega biljke je vrlo laka i ne zahtijeva puno truda i vremena. Traži redovito zalijevanje i umjerenu vlažnost tla te redovito prihranjivanje sa vrlo malo gnojiva svakih 15 dana. 

Popularni postovi