Paradajz - jabuka zlata vrijedna

Ljekovita svojstva paradajza


Paradajz je u stvari voće a ne povrće kako mnogi misle. U biti je paradajz veoma zdravo voće, da budemo precizniji, a našem tijelu koristi na više načina.

Veoma je bogat raznim sastojcima koji su potrebni našem organizmu, a najviše je poznat po bogatom sadržaju likopena. Likopen je antioksidant, prijeko potreban našem tijelu da se očisti od raznih nakupina nečistoća, a pored toga likopen i pomaže u borbi sa kancerogenim stanicama.
Pomoću visokih količina likopena koje unosimo u tijelo možemo iz njega izbaciti slobodne radikale. Paradajz je prepun ovog važnog i djelotvornog antioksidanta, a upravo zbog njega plod paradajza i ima tako jaku crvenu boju.
Ljudski organizam nema prirodnu moć da sam stvara likopen, tako da ga moramo unositi sa hranom. I drugo voće i povrće u sebi sadrži ovaj sastojak, no niti jedno od njih nema tako visok sadržaj likopena kao paradajz.
Istraživanja koja se provode pokazuju da paradajz pored toga što može spriječiti rak, također blagotvorno djeluje i na bolesti srca i krvnih žila.
Zanimljiva činjenica u vezi paradajza je to da je paradajz zdrav u friškom obliku, ali i u kuhanom također. Naime, kod kuhanja iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se kako bi se to moglo očekivati.

Dokazano je da likopen, kojeg najviše ima u paradajzu, ima veliku ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, uključujući i rak. Likopen je jedan od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer štiti od infarkta i smanjuje rizik za 40 posto.

Ipak, likopen se najviše pročuo zbog zaštite proširene prostate od nastanka raka. Likopen je standardni sastojak prostate pa kad ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promjene. Studija koja je trajala pet godina, a sprovedena je na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala je kako desetak obroka kuhanog paradajza nedjeljno spušta rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen djeluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka. Kad se kaže “kuhani” paradajz, misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći jer sirov paradajz nema gotovo nikakvo dejstvo. Najbolji učinak ima umak na pizzi, supa od paradajza, koncentrat paradajza iz limenke i razni umaci (kečap), koji su kuhani uz malo masnoće… Tada je apsorpcija likopena maksimalna, a smatraju ga dobrim preventivnim sredstvom u borbi protiv raka i drugih bolesti.
Likopen u voću
Najdjelotvorniji je u kečapu, gustoj supi od pirea paradajza ili u pizzi. Osim u paradajzu, likopena ima i u guavi. Lubenica i ružičasti grejp su po sadržaju likopena odmah iza, ali to je polovina onog sadržaja iz paradajza.
Zaštita likopenom od raka cerviksa
Osoba koja na dan putem hrane uzima 6,5 mg likopena (jedna čajna kašikica kečapa ima 2,5 mg likopena), smanjuje rizik pojave raka prostate za 21 posto u odnosu na one koji ga ne uzimaju, dokazali su naučnici. Istraživanje kod žena je pokazalo da 75 posto osoba koje spadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu grupu.

Popularni postovi