Češka torta od oblandi
Sastojci:
- 10 okruglih oblandi ili 6 četvrtastih
Fil:
- 5 pomorandži ili1/4 l sveže ceđenog soka od pomorandže
- rendana kora 1 pomorandže
- 100 g šećera u prahu
- 200 g maslaca
- 20 g želatina
- kašičica šećera
Glazura:
- 100 g čokolade
- 2-3 kašike ulja
I još:
- nekoliko kriški pomorandže
Priprema:
Pomorandže prepolovite i iscedite sok. Sok, koru pomorandže i šećer kuvajte. Neposredno pre nego što pokipi, ubacite želatin. Neprestano mešajte dok se ne zgusne. Čim stigne do tačke ključanja, sklonite s vatre i ostavite da se hladi. Povremeno promešajte dok se hladi, kako se ne bi stvorila korica. Penasto umutite maslac i šećer u prahu, pa umešajte, neprestano mešajući, kuvani fil. Mešajte sve dok se smesa ne ujednači. Oblande obilno filujte i slažite jednu na drugu. Na kraju tortu prelijte glazurom od čokolade i dekorišite kriškama pomorandže.
lisa.rs