Egzotični rolat s limetom i bademima
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- prstohvat soli
- 40 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- kašika gustina
- 80 g samlevenih oljuštenih badema
Za fil:
- 5 listova želatina
- ½ kg nemasnog, neslanog sira
- 100 g šećera
- sok i narendana kora limuna
- kesica vanilin-šećera
- 1 dl slatke pavlake
- 40 g badema u listićima
Priprema: Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite jaja, šećer i so. Brašno, prašak za pecivo i gustin prosejte, pa umešajte u jaja zajedno s mlevenim bademom. Masu izručite na papir za pečenje i poravnajte. Pecite u rerni 12 minuta. Biskvit okrenite na vlažnu kuhinjsku krpu, urolajte i ostavite da se prohladi. Želatin stavite u hladnu vodu da omekša. Pomešajte sir sa šećerom, vanilin-šećerom i sokom i korom limuna, pa mutite dok masa ne postane glatka. Želatin rastopite na mlakoj ringli. Umutite pavlaku i sve zajedno mutite dok ne postane kremasto. 3 Biskvit odmotajte i nafilujte kremom (ostavite trećinu za premazivanje), pa ga urolajte. Premažite rolat ostatkom krema, pospite listićima badema i stavite u frižider da se hladi najmanje tri sata pre posluživanja.
Vreme pripreme: 1 sat + 3 sata za hlađenje
lisa.rs