Gaza i novine čuvaju biljke na godišnjem odmoru

Nekoliko sati prije odlaska na godišnji odmor sobne biljke treba temeljito zaliti. Tako će moći izdržati bez vas tjedan-dva. Potom ih položite na pod (najbolje u kupaonici), iznad njih stavite stolac, a na njega lonac vode. Uzmite platnenu vrpcu, dobro je namočite, jedan kraj uronite u posudu s vodom, a drugi objesite o naslon stolca tako da vlaga dotječe u teglu. Vrt također može neko vrijeme izdržati bez vas. Zemlju oko biljaka treba malčirati, odnosno prekriti debelim slojem prirodnog materijala. Idealno je sijeno i slama, no poslužit će i pokošena trava ili otpalo lišće.

Prije malčiranja zemlju treba temeljito zaliti. Malč će zadržati će vlagu, pa zemlja neće biti suha i ispucana. Nakon povratka s odmora, malč ne trebate skidati - ostavite da se polako raspada i prirodno gnoji zemlju.  Ova metoda se često koristi u organskom uzgoju povrća jer tako ne treba prekopavati ni gnojiti. Kišne gliste zaštićene debelim slojem organskog materijala obavljaju taj posao umjesto vrtlara. 

Nanesete li dovoljno debeli sloj malča, zaustavit ćete rast korova. Za to je idealan debeli sloj novinskog papira koji treba dobro zaliti.  Biljkama koje vole kiselo tlo, npr. rododendronima odgovara malč od borovih iglica. Ne sviđa li vam se izgled malča, u cvjetnjaku ga možete prekriti tankim slojem crne zemlje ili upotrijebite malč od kore drveća.

Pokosite li travu prekratko, ona će se osušiti. Ljeti ostavite travu malo dužu, a pokošenu travu najbolje je ostaviti ondje gdje je pala jer će tako travnjak lakše izdržati nedostatak vlage, a da se ne osuši.

Dijelove biljaka koje nećete pojesti (lišće korabice i sl.) nemojte bacati u smeće, nego dodajte malču. Malč od izbojaka rajčice koje ste otkinuli da pospješite rast biljke pospite oko kupusa da odbijete štetnike.

Vrt nije dobro zalijevati za najjačeg podnevnog sunca jer sićušne kapljice koje ostanu na biljkama poput leće skupljaju sunčeve zrake, što može spaliti biljku. Zato je najbolje vrt zalijevati ujutro ili uvečer

Teglu s biljkom koja treba mnogo vlage možete preko ljeta položiti u veću teglu, a prostor između stijenki jedne i druge cvjetne posude ispuniti pijeskom ili tresetom. Potom se taj sloj obiljno zalije, pa će biljka kroz otvor na dnu tegle redovito dobivati potrebnu vlagu. Ipak, ako su susjedi spremni zalijevati vaše biljke, to je najbolje rješenje.

korisnisavjeti.com

Popularni postovi