Izradite prirodne svijeće

svijece
Svijeće napravljene na Knejinim radionicama
PRIJE POČETKA
Nekada su se svijeće koristile kako bi osvijetlile dom, a danas ih koristimo kako bi stvorili poseban ugođaj, opustili se i uživali u njenom blagom svijetlu i mirisu. Svijeće se rade od parafina, ulja, masti i od pčelinjeg voska. Danas se najviše svijeća izrađuje od parafina koji u sebi sadži toxine koje gorenjem otpušta u prostor, te samim tim postaje opasan po zdravlje. U novije doba svijeće se izrađuju od palminog i sojinog ulja kako bi se izbjeglo to zagađivanje parafinom, ali i taj vosak za sobom povlači negativan moment - devastiranje šuma i polja.
Tu počinje priča o svijećama od 100%-nog pčelinjeg voska koji je puno skuplji ali njegove beneficije su zaista moćne i nezamjenjive!
Pčelinji vosak je slatko obnovljivo gorivo, koje gori duuugo i jasno..nije toxičan, pročišćava zrak oslobađajući negativne ione i time je poželjan za nas s alergijama i tako finooo miriše...
Sama izrada svijeća od pčelinjeg voska je jednostavna i zabavna, a mašta će nam se razigrati upijanjem finog mednog mirisa...
POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME - PRIBORA
svijece
Materijal
  • pčelinji vosak u listovima (nabaviti kod pčelara)
  • blok pčelinjeg voska u kockama
  • gorivi fitilj
  • podlošci za fitilj (napravimo ih sami)
  • stare staklenke
  • tanka žica
  • suho voće, sjemenke, suho bilje, kamenčići, školjkice i sl.
svijece Potreban pribor
  • Električno kuhalo
  • Stara zdjela za kuhanje
  • Vatrostalna zdjela koja paše na gornju zdjelu
  • Drveni štapići (kineski ili za roštilj)
  • Drvena kuhača
  • Termometar
  • Kalupi (gotovi ili po sistemu smisli sam)
POSTUPAK
Pripremite si podlogu, radnu površinu obložite novinskim papirom ili papirom za pečenje, jer postupak zna biti poprilično ljepljiv dok se neusavršimo ;). Neka vam sve bude pri ruci, kuhalo s dvostrukim zdjelama za otapanje na pari, škarice, kalup,termometar i sve potrebno.
1. Otopite pčelinji vosak u zdjeli koja se nalazi u vodenoj kupelji. Najbolje je da ta posuda bude vatrostalna s vrhom za izlijevanje, ali i metalna je ok. Vosak i termometar stavite u posudu i pustite da se zagrije na otprilike 85ºC, (nikako više jer onda vosak gubi svoja svojstva i postaje zapaljiv)
svijece
2. Pripremite kalupe dok se vosak otapa. Kalup može biti dno tetrapaka, plastična posudica od pudinga, čašica, metalna posudica od čipsa, papirnate ili plastične čaše i sl. sve što može podnijeti temperaturu
svijece
3. Kada se vosak otopio, potrebno je pripremiti fitilj. Fitilj umočimo u otopljeni vosak (30tak sekundi) i iznad posude pustimo da se ocijedi, zatim ga ponovo uronimo i pustimo da se stvrdne.
svijece
4. Stavimo fitilj na dno posude ili kalupa, možemo ga stavljati pomoću držača fitilja ili bez pa ga jednostavno zalijepimo s malo voska. Fitilj mora biti bar 2 cm duži od kalupa.
5. U otopljeni vosak možete dodati pigmente boje po želji (prirodni pigmenti ili boja za hranu) i eterična ulja (isključivo čista ulja)
6. Ulijte vosak u kalup. Ulijevajte ga polako kako bi izbjegli pojavljivanje mjehurića i izmicanje fitilja. Nakon što ste ulili lagano lupnite po kalupu kako bi ostatak zraka izašao.
7. Pustite da se vosak stvrdne i ohladi polako. Što je veći kalup vrijeme stvrdnjavanja je duže.
svijece
8. Izvadite svijeću iz kalupa i skratite fitilj...i voila!!! Ukrasite je po želji...
svijece
MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
svijece
Rolane svijeće
Materijal: fitilj, listovi pčelinjeg voska, fen za kosu i škare.
Odaberite veličinu svijeće i prema tome odredite veličinu lista koji ćete rolati. Fitilj odrežite tako da bude oko 4 cm duži od samog lista. Pomoću fena malo ugrijte vosak tako da pušete po njemu kako bi omekšao dovoljno da ga možete rolati. Polegnite fiitilj uz dužu stranicu lista i malo ga utisnite u vosak. Počnite rolati ravnomjerno, kada ste blizu kraja provjerite da li je rub topal, ako nije ponovo ga ugrijte fenom i spojite s ostatkom svijeće.
svijece
ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE
Isprobavajte razne varijante, dodajte led i dobit ćete ledenu svijeću, napunite balon vodom i umočite ga u vosak (nekoliko puta) i dobit ćete bazu za novu svijeću, plutajuće svijeće napravite šire i niže i sigurno će plutati...eksperimentirajte!
svijece
Izvor:pikaiprijatelji.com

Popularni postovi