Napravite svoj instant povrtnjak

Ovo je recept koji možemo koristiti u dvorištima ili na drugim površinama koje su već betonirane, i nema druge mogućnosti da se nešto zasadi. Za instant povrtnjak potrebno je pronaći ili napraviti nešto nalik na kutiju, koju ćemo napuniti zemljom. U našem primjeru kutija, ili kontejner, izrađen je od otpadnih dasaka, kakve se mogu naći prilikom izbacivanja "glomaznog odpada" u bilo kojem Hrvatskom gradu.
Podloga na koju su daske zakucane je drvena paleta, koje se također povremeno bacaju na odpad.
Kada je kutija gotova, u nju pričvrstimo plastičnu foliju, da bismo zaštitili drvo od vlage. Plastika neće utjecati na biljke i njihovo korjenje. Na dnu folije treba izbušiti rupice za višak vode.
Najteži dio kod ovakvog vrta jest nabavka zemlje. Zemlju nije jednostavno transportirati osobnim automobilom i slično. Potrebno je lopatom utovariti zemlju u vreće, koje su onda teške i nespretne za rukovanje.
Permakultura - box gredica
Moguće je kupiti humusnu zemlju u vrećama u robnoj kući, ali ne preporučamo da koristite isključivo tu zemlju, već da ju miješate sa drugim vrstama tla. Pokušajte nabaviti i običnu zemlju, najbolje dok netko u vašoj blizini ima radove (građevinske itd.) i iskopanu zemlju koja mu ne treba. Vrlo dobra zemlja je ona iz šume jer buja korisnim organizmima i bogata je humusom. Ako imate načina da ju pronađete i transportirate svakako ju koristite, a najbolje je ako pomiješate sva tri izvora.
Dubina zemlje - što dublja to bolja!
50cm dubine bi bilo dobro da naš mini-povrtnjak izraste zdrav i bujan. Za neke kulture čak i manje će biti podnošljivo: kupus, luk, grah i mahuna, pa čak i mrkva će izrasti i u 35cm dubokoj gredici. Imajte na umu: zemlja će se nakon mjesec ili dva slegnuti za 5-6cm, stoga pokušajte napuniti kontejner do ruba!
Ako je kompost iz vaše kuhinje odstajao par mjeseci, ubacite ga među donje slojeve zemlje. Zatim nastavite sakupljati kompost i za iduću sezonu.
Jednom kada je zemlja napunjena, ostaje samo da u proljeće kupite sadnice (možete ih uzgojiti i sami!) i posadite u svoju mini-gradsku gredicu. Poslužite se tablicama dobrosusjedskih biljaka jer je u vašoj gredici vjerojatno gužva na malom prostoru. Sadite različite kulture biljke na 30-ak cm udaljenosti, tako da odgovaraju jedna drugoj.
Već za mjesec dana mogli biste prirediti prvu salatu iz ovakve gradske gredice.
Permakultura - box gredica
Povrtne gredice u drvenim kontejnerima na terasi u centru Zagreba 
Poželjno je i malčirati, baš kao i u pravom povrtnjaku. Ovo će biti jako bitno kada dođe ljeto, jer će se mala količina plitke zemlje u našem kontejneru jako brzo sušiti. Ako je kontejner na jako osunčanom mjestu, možete uz njegovu stranu koja gleda na jug posijati kulturu koja ide u visinu i otporna je na sunce: visoki grah (koji se penje po štapu), rajčica, suncokret ili čak kukuruz. Kroz proljeće sve kulture će imati jednako sunca, a kada upeče ljetna žega ove kulture će pružiti spasonosnu polusjenu ostalim, manjim kulturama. Ne zaboravite zalijevati, a ako planirate na more preko ljeta, osigurajte ljude koji će to moći. Oni vrlo spretni među nama mogli bi razmisliti i "automatskom" zalijevanju; sistem "kap na kap" koji se puni iz preljeva oluka ili susjedovog balkona, riješio bi ljetne brige.
Izvor:pikaiprijatelji.com

Popularni postovi